Aventuri urbane - reportaj la TVR1 de Ilinca Ciobanu

Vă oferim un fragment din emisiunea TVR1 "Aventuri urbane" realizată de Ilinca Ciobanu în noiembrie 2019. Vizionare plăcută!

Roxana Tudor - Fili

Mi-a luat ceva timp până să pot scrie despre ei. Ei, adică ”Fili”, niște mici minuni mari. Sunt vreo 140 de copii din Vlăhița, județul Harghita. 100 în cor și 40 în orchestră. Filarmonica de Copii din Vlăhița, mai exact Szentegyházi Gyermekfilharmónia. Nu faptul că au un repertoriu impresionant îi face cu adevărat speciali. Nici faptul că obișnuiesc să cutreiere lumea cântând, la invitația instuțiilor de rang înalt din diverse țări. Nici măcar vocea sau virtuozitatea nu este cea care îi face unici.

 

Am avut ocazia să-i vizitez scurt acasă, la Vlăhița. Auzisem vag de ei. Vag, pentru că lumea în care trăim preferă alt gen de știri și discursuri. Un gen care lovește umanitatea peste obraz. Ei bine, Fili este obrazul celălalt. Acela întors curajos și curat unei lumi care poate nu este pierdută cu totul.

 

Cei 140 de copii secui Fili sunt rupți parcă din poveștile lui Ion Creangă (ce ironie a sorții, nu?).

Nu există școală propriu-zisă de muzică la Vlăhița. Profesorul Haáz Sándor îi învață muzică din 1982, de-a lungul generațiilor, în cadrul Cercurilor de muzică de la Casa elevilor.

Despre noi

Filarmonica de copii a fost înfiinţată cu peste 30 de ani în urmă din copii talentaţi ai Şcolii generale nr.1 "Mártonffi János" din Vlăhiţa.

Festivitatea închiderii anului şcolar din iunie 1982 a fost prima ocazie cu care formaţiile de suflători şi de violonişti au dat spectacol împreună cu corul şcolii, prezentând un program de câteva piese clasice învăţate de profesorul de muzică Haáz Sándor. Succesul mare al spectacolului a îndemnat colectivul la continuarea repetiţiilor.

Fundația Filarmonica de Copii

În general:

Privind diversitatea activităţii fundaţiei, membrii Fundaţiei Filarmonica de Copii - dezbaterile şi consfătuirile sunt la ordinea zilei. Şedinţele oficiale a fundaţiei se ţin de două ori pe an. În aceste şedinţe se analizează activitatea semestrială, se face analiza financiară a anului în curs precum şi planificarea activităţilor pentru semestrul următor.

Date

Denumire: Fundaţia Filarmonica de Copii

Adresa: 535800 Vlăhiţa, str. Republicii nr. 24

Telefon: 00 40 744 763 513 sau 00 40 740 342 167

Înregistrare: 12 aprilie 1991 – sentinţa judecătorească nr. 10. Odorheiu Secuiesc

Reînregistrare: 10 decembrie 2004

Curatoriu: preşedinte Haáz Sándor

vicepreşedinte Szabó Enikő

Elekes István

Lőrincz Jolán

Opra Mária Erika

Simó Ildikó

Mihály Noémi

Tókos Attila

 

Contul bancar:

Fundaţia Filarmonica de Copii : BCR – Ag. Vlăhiţa

RON – RO66RNCB0158015356040001

EUR – RO22RNCB2950000002230003

 

„Fili" din Ţinutul Secuiesc este însuşi izvorul

Filarmonica de Copii din Vlăhiţa (jud.Harghita) condusă de profesorul Haáz Sándor este una din brandurile vii ale Ţinutului Secuiesc. O comunitate dinamică, stabilă şi schimbătoare în acelaş timp – o echipă-miracol al cărei putere de a genera procese de purificare spirituală în rândul spectatorilor a depăşit de mult nivelul provincialismului post-socialist din România, caracterizat de îndepărtarea de izvoarele adevărate ale folclorului autentic. „Fili" – aşa numesc sutele de tineri secui această instituţie. Pozele şi scurtele inregistrări cu „Fili" sunt folosite des pentru a demonstra contrariul acelora care nu cred în existenţa Ţinutului Secuiesc şi care nu sunt în clar cu voinţa şi bucuria de viaţă a secuilor. „Fili" este însuşi izvorul.

CITEȘTE MAI DEPARTE

Concerte

Spectacolele ţinute in mod periodic menţin in viaţă numeroasa formaţie.

Concerte locale:

Filarmonica de copii este invitata permanentă al sărbătorilor locale ţinute în Căminul Cultural (sărbătorile de iarnă,15 martie, zilele filarmonicii, rusaliile, zilele oraşului şi alte spectacole ocazionale).

Invitație la Vlăhița

Septembrie 1991 poate fi considerat ca și începutul turismului din Vlăhița.

Poziţia geografică a localităţii - farmecul peisajului, apropierea munţilor Harghita a atras tot mai mulţi turişti.

Membrii fundaţiei au convins gospodinele din împrejurimi de avantajele agroturismului - din 2006 s-a înfiinţat Asociaţia Gazdelor sub preşedinţia d-nei Lőrincz Jolán.

Concurs de cântece populare

La concursul de muzică populară organizat din 1999sunt invitaţi participanţi din satele situate pe valea Homorodului Mic. (Sânpaul, Satu Nou, Ocland, Crăciunel, Mereşti, Lueta, Vlăhiţa, Căpâlniţa )

Înscrierea se realizează pe baza regulamentului si a formularului de participare expediate anterior.

Din fiecare localitate sunt aşteptați câte şase protagonişti (din trei generaţii: copii, adulţi, vârstnici) și lăutari.

Membrii juriului sunt specialişti in domeniul muzicii populare si etnografi.

Tabăra de pictat mobile

Din 1998 în perioada vacanţei de Paşti se organizează această tabără. Ea are scopul de menţinere în viaţă a tradiţiei stăvechi de ornamentaţie pictată. Este o "clacă" cu cca. 40-50 invitaţi.

Zilele filarmonicii

În aprilie 1992 au expediat scrisori în ţară şi peste hotare cu următorul text: „Vă invităm cu drag la sărbătorirea a 10 ani de la înfiinţarea Filarmoniei de copii în data de 1-2 mai.” Cu acest prilej au evoluat pe scenă membrii filarmoniei generaţiei 1982-1983, 1987-1988, şi cei prezenţi în 1992.

Tabăra de lăutari

Tabăra de lăutari este organizată pentru şcolarii din Vlăhiţa în prima săptămână din septembrie cu scopul menţinerii tradiţiilor populare -având un program "full" de instruire zilnică gratuită.

Participanţi : 3 profesori/instructori şi 90 de copii.

Metoda predării viorii

Metoda predării viorii a fost concepută pentru copii, care studiază vioara în cadrul Filarmonicii de copii. Copii din Vlăhiţa sat şi împrejurimi, de mult beneficiază de posibilitatea de a însuşi vreun instrument. Deja la începutul anilor 1900 învăţători şi cantori s-au ocupat de această activitate. La aceste activităţi copii însuşeau interpretarea câtorva melodii populare adunate într-un caiet.