Despre noi

Filarmonica de copii a fost înfiinţată cu peste 30 de ani în urmă din copii talentaţi ai Şcolii generale nr.1 "Mártonffi János" din Vlăhiţa.

Festivitatea închiderii anului şcolar din iunie 1982 a fost prima ocazie cu care formaţiile de suflători şi de violonişti au dat spectacol împreună cu corul şcolii, prezentând un program de câteva piese clasice învăţate de profesorul de muzică Haáz Sándor. Succesul mare al spectacolului a îndemnat colectivul la continuarea repetiţiilor.


Din 1983 formaţia compusă din 140 de copii a fost "botezată" Filarmonica de Copii, iar din 1985 are logoul proiectat de Bartha Sándor şi Miklóssy Dénes. Formaţia alcătuită din cor şi orchestră cu acel efectiv (100+40) funcţionează de atunci, dând 20-30 spectacole anual .
În Vlăhiţa neexistând şcoală de muzică, instruirea sistematică a copiilor instrumentişti este făcută de profesorullor Haáz Sándor, în cadrul cercului de muzică de la Clubul Copiilor şi Şcolarilor din Vlăhiţa.
Dau spectacole adesea în oraşele transilvănene, iar din 1990 în fiecare vacanţă de vară au turnee de concerte şi în străinătate. Transportul lor se face cu trei autobuze, copiii au uniforme, insigne, cravate - scrierile în jurnalele lor de turneu apar pe website-ul Filarmonicii, www.fili.ro.

 

Repertoarul formaţiei este compus din piese clasice scurte, cântece populare maghiare şi a altor popoare - cu acompaniament de orchestră simfonică.

După anul 2000 au apărut 4 CD-uri cu cântecele ansamblului, înregistrări proprii.