Tevékenységi beszámoló 2018.

A Gyermekfilharmónia 2018. évi tevékenységéről beszámoló:

Január 21: Koncert a Magyar Kultúra Napjára - Székelyudvarhely

Himnuszunk születésnapjára Udvarhelyre vonultunk énekelni. A Magyar Kultúra Napja alkalmával minden év januárjában Székelyudvarhely kitünteti jeles művelődési szakembereit. Tizenöt évvel ezelőtt a Gyermekfili vett át díjat, amit hangversennyel hálált meg a szervezőknek. Tíz évre reá ismét meghívtak minket énekelni, és a kerek évforduló kedvéért idén a Kultúra- Díjak átadásának 15-ik évében ugyancsak miénk a színpad.

 

Február 3- 6: Vendégeink a moldvai csángók

2018. február 3-án este érkeztek meg Szentegyházára a magyarfalusi és lészpedi moldvai magyar (csángó) gyermekek, hogy újabb teljes négy napot töltsenek együtt a Gyermekfilharmónia szervezésében a nagyoláhfalusi székely barátaikkal. Ez a projekt tulajdonképpen a Fili moldvai turnéjának folytatása, a nyári szünidőben elkezdődött baráti kapcsolatok ápolása, megerősítése. Összesen 24 tanuló és 4 tanítójuk érkezett a Románia Moldva nevezetű régiójának katolikus magyar közösségeiből.Ott a gyermekek román tannyelvű iskolákban tanulnak, de iskolai és iskolán kívüli foglalkozások keretében tanulják a magyar anyanyelvet, ápolják archaikus helyi dialektusukat.

 

Március 3: XX. Homoródmenti népdalvetélkedő

Homoródmente faluközösségeit hívtuk meg, a színpadon CSALÁD-ként kellett megjelenjenek minden korosztályt képviselve, idén huszadik alkalommal megrendezett Népdalvetélkedőnkre. Nemcsak számunkra, hanem a közelebbről és távolabbról jött meghívottak számára is egyre fontosabb, hogy a vetélkedő családi jellegét saját településük szintjén megjelenítsék. Ezt nem csak a székelyszoba- színpadon való ülésrendjük bizonyította, hanem az összeválogatott dalanyag és az egyéni énekesek kiállási rendje is. A megszokott háromtagú bírálóbizottság egyöntetű véleménye volt, hogy színes, értékes népdal-hagyatékot hallgathattak remek előadásokban.

 

Március 9: HARVÍZ-Hangverseny

Az Országos Vízügyi vezérigazgatóságok és a Hargita megyei Harviz között szakmai, baráti tapasztalacsere zajlott március 6-án.

A Csíkszentsimoni sörgyár látogatása után Szentegyházasfaluban a Gyermekfilharmónia koncertjére voltak hivatalosak.

A Fili románul énekelt hat feldolgozást, majd angolul és magyarul folytatták. Jelen volt 40 zenekari és 89 kórustag. A koncert sikerét a számos elismerés mellett egy olténiai meghívás is igazolta.

 

Március 15: Ünnepi hangverseny

Hagyományosan a helyi Huszáregyesület csapatával énekelt közösen a Gyermekfilharmónia kórus, zenekari kísérettel, a szentegyházasfalvi színpadon. Repertoáron a „48-as dalok”, feldolgozások szerepeltek, a dalcsokrok között szavalat és énekszóló hangzott el.

 

Április 3 - 6: Bútorfestő tábor keretén belül Rotary Hangverseny

Bútorfestésre hívta a Fili a szentegyházi fiatalságot. A Bútorfestő tábor 1998 óta évi rendszerességgel működik mindig a tavaszi szünidőben. Idén 60 táborozó pingált, ontotta a virágot. Ezúttal hímző tanfolyam is indult két meghívott oktató segítségével.

A tábor harmadik napján koncerteztünk az udvarhelyi Rotary Klub tagsága tiszteletére.

 

Április 7: Székelyföldi népdalvetélkedő döntője

Székelyföldi népdalvetélkedő döntője zajlott Szentegyházasfaluban, aminek idei gazdája a Gyermekfilharmónia volt. Kilenc tagú bírálóbizottság hallgatta meg a versenyzőket, akik Székelyföld minden tájegységéből gyűltek össze. A 90 énekest a körzeti népdalvetélkedők nyertesei közül válogatta ki a szervezőbizottság és hívta meg hozzánk. Három teremben zajlott az elődöntő, majd a lakodalmi ebédet követően 30 továbbjutott méretkezett meg a helyezésekért.

 

Május 4 - 6: Filharmónia Napok 36

A Filharmónia Napok Szentegyháza jeles zenei ünnepségsorozata. Esti hangversenyeink műsora: Canticum Novum Szentegyházasfalvi Egyházi Kórus , Cantate Domino Egyházi Kórus, Szentkeresztbánya, Gyermekfilharmónia születésnapi hangversenye, Nyirentyű népi gyermekzenekar, Felsősófalva, Gyermekláncfű táncegyüttes Alsósófalva, Vox-Gimiensis Tamási Áron Líceum vegyeskara, Székelyudvarhely, Serittő Gyermek-Néptáncegyüttes, Székelyudvarhely.

14 ezer fenyőcsemetét ültettünk a szülőkkel közösen a Hargitára, szabadtéri főzőversenyt is szerveztünk. A 36 éves Filit fáklyásmenettel és utcabállal ünnepeltük.

 

Május 19 - 20: Pünkösdi hangversenyek

A pünkösdi zarándokok hatalmas részvételével két gálahangversenyt tartott a Gyermekfilharmónia együttes a szentegyházasfalvi Műv. Ház nagytermében.

 

Július 4 - 12: Nyár eleji hangversenykörút

A hangverseny hét és fél napos volt, útvonala Marosvécs, Csongrád, Kecskemét, Tápiószele, Jászfényszaru, Cegléd, Budapest. Kecskeméten a Csiperó fesztivál vendégeiként tartózkodtunk három napot. A budapesti hangversenyünk a Mátyás templomban a Magyarországon élő nemzetiségek konferenciája meghívására volt. A Gyermekfilharmónia nyolc nyelven énekelt.

 

Július 13: Városnapi hangverseny

A Gyermekfilharmónia a díjátadó ünnepség után tartott sikeres hangversenyt a szentegyházasfalvi Népházban. A testvérvárosok küldöttségeitől számos meghívást kaptunk.

 

Augusztus 19 - szeptember 2: Koncertkörút északon

Idei Nyári Turnénkra Svédországba kaptunk meghívást. Utazásunk augusztus 19 - szeptember 2 időszakban zajlott, részt vett 132 gyermek és 13 felnőtt. Hangversenykörutunk Magyarországon, Csehországon, Németországon és Lengyelországon keresztül vezetett a Skandináv félszigetre. Meghívónk a svédországi magyarok közössége, a turnét a Gyermekfilharmónia Alapítvány szervezte és Haáz Katalin volt főtámogató. A turné költségeinek nagy részét Magyarország Kormánya állta.

A turné útvonala, valamint a koncertjeinek sora:

Székelyudvarhely - Abda - Prága - Szczecin - Stockholm - Bälinge - Göteborg - Ljungby

 

Szeptember 4-7 : Prímásképző- tánctábor

A két nyári turnénk után illett volna pihenni, de hagyományos szeptemberi tánctáborunkat nem tudtuk kikerülni. A kecskeméti és svédországi kiszállásunk után nekiálltunk XVI. Prímásképző és tánctáborunk lebonyolításának.

Táborunk egyébként a megszokottól teljesen eltérő volt az oktatókat illetőleg: a hangszertanításban Sinkó András hegedűtanár helyett idén Román Hunor és György Atika váltották egymást, egy délutánt HS is vállalt. Táncot Stefán Bencze és Dobai Kata tanítottak, mindketten a nyárádszeredai Bekecs néptáncegyüttes tagjai.

A tábor harmadik napján szabadtéri operaelőadást látogattunk. Donizetti Szerelmi bájitalát a budapesti társulat adta elő.

 

Október 1: Felvételi a Gyermekfilharmóniába

Hagyományos felvételi vizsgánk eredményeképp a búcsúzó zenekari tagok helyébe új zenészek kerültek. Hét hegedűs, három fúvós vizsgázott bejutó eredménnyel.

 

Október 5 - 7: Őszi hadjárat

Az Őszi Hadjárat tulajdonképpen a Hagyományőrző Huszárok rendezvénye, de a Gyermekfilharmónia szervezési támogatása elengedhetetlen. Számunkra fontos esemény ez, mert a gyermekkórus ismételten együtt énekelhet, bővítheti repertoárját a kitűnő hangú, sokat éneklő huszárcsapat közreműködésével.

 

Október 21: Vargyasi vendégszereplés

Október 20 - 24 időszakban vendégeink a budapesti Járdányi Pál Zeneiskola diákjai. Közös próbáink eredményét Vargyason mutattuk be vasárnap, október 21-i, délutáni fellépésen. A koncertünket kiadós gyalogtúra előzte meg a Vargyas szurdok és az Almási barlang után a Vargyas patak mentén kirándultunk közösen.

 

November 3: Cziripelő

Vendégeink a Nyíregyházi Igrice Egyesület által kiválogatott 11 kisdiák, akik a mieinkkel mérik össze tudásukat ének-, vers- és mesemondásban. Az előválogatást követően 32 helyi gyermek kapott "ciripelő cédulát", amivel jelentkezhet a versenyen. Jelképünk gyertya és alma. Idén a vetélkedőt megelőzően saját készítésű gyermekjáték-kiállításra is sor került.

 

November 24: Prospero - Orvos konferencia hangverseny Marosvásárhelyen

A Kultúrpalotában köszönthetjük az erdélyi Prospero Alapítvány jubileumi ünnepélyét. Zenei estélyünk november 24., vasárnap este 6 órakor kezdődik.

 

December 15-22: Téli turné

Adventi hangversenykörutunk során idén Zetelaka, Derekegyháza, Dunakeszi, Újpest, Kisbér, Zirc és Újkígyós, Négyfalu (Sacele) lesz koncertünk helyszíne. Támogatóink a BGA és a MOL Tehetségtámogató Program. Szállás, ellátás a meghívó települések családjainál történik..

 

December 30: Év-végi záróhangverseny Szentegyházasfaluban

 

Haáz Sándor, zenetanár