Híreink új év kezdetén - 2024

Most, farsangfarkán jutott annyi idő, hogy az elmúlt hetek eseményeiről tudósítsunk. A téli turnénkat fehér karácsony követte. Aztán az évzáró nagy események: Angyalbetlehem és Három királyok vándorlása színdarab, 18 évesek bálja, végül Óévzáró Filihangverseny.

 

A filisek december 30-án számoltak be az éves koncertekről, kiszállásokról, műsorukban a turnéikat meghatározó dalaival. Az angliai kalandokra való emlékezésre a Bonnie és a Highland Cathedral szólaltak meg. De szó esett a pálosokról, a sümegi kalandokról valamint a nagyon gazdag adventi hangversenykörút kiemelkedő zenei élményéről, az Aranyszárnyú angyalról is.

 

Az óévzáró hangverseny képriportját ITT nézd meg.

 

Kedves eseménnyel indult a 2024-es év. A Magyar Kultúra Nap megünneplésére a Gyermekfilharmóniát hívták meg Székelyudvarhelyre. Pont húsz éve vettük át az Udvarhelyszék Kultúrájáért kitüntetést, ugyanezen a dátumon, ugyanezen a színpadon. Mostani koncertünkre a Bartók és Vivaldi műveink mellé újratanultuk a svéd dalainkat. Katona Szabi képei ITT.

 

Egy hete, január 31-én, hat tanuló hangszeres kapott lehetőséget a filharmónia zenekarába való megmérettetésre. A legnagyobb osztályzatot Pál Sándor, VI. osztályos hegedűs érte el, a többiek is színvonalasan teljesítettek, mindenikük inasként helyet kapott a Fili vonós- és fúvós részlegébe. (3 hegedűs, 2 klarinétos, 1 trombitás)

 

Jelen pillanatban a március 2-i népdalvetélkedőre készülünk, a próbáinkra minden hétfőn este sor kerül. A huszárok is kedvet kaptak, próbálnak. Rajtunk kívül még nyolc homoródmenti település gyakorol a hagyományos Homoródi Családi Népdalvetélkedőre.

Segítettek

A Fili életében vannak események, amiért érdemes próbákra járni, dolgozni. Az új dalok betanulása, az évente felvételiző friss filisek jelenléte, a közösség együttlétei mellett a legnagyobb kalandot a turnék, kiszállások jelentik. Három autóbusznyi gyermek utaztatása, szállás,-étkezésének megoldása pénzbe kerül, aminek előteremtése rendszerint a Gyermekfilharmónia Alapítvány révén történik (Szabó Enikő pályázatainak eredményeként). A tavaly nyári Angol turné pénzügyi lebonyolítása az alapítványunk közhasznúsági jogát megbontotta, mivel a kezelt összeg a megengedett pénzforgalmi határainkon túllépett. Ennek eredményeként 2024 nyárig nem tudunk bevenni és kifizetni pénzeket.


Az adventi koncertkörutunk megvalósítása érdekében kértük fel a budapesti testvéralapítványunkat, a Szentegyházi Gyermekfiliért Alapítványt az együttes anyagi támogatására. Vállalták. Dr. Horváth József alapítványi elnök sikeres pályázata eredményeképp a 3 autóbusz szállítási díját, valamint a felvidéki szállás-étkezés költségeit kifizették, emellett a turné kisebb kiadásaira is utaltak pénzt (nyomdaköltségek, reklámanyagok). Az elszámolás egyszerűsítésére az Elnök Úr január elején idelátogatott és személyesen intézte a kifizetéssel járó papírmunkát. KÖSZÖNJÜK!


Estéli beszélgetéseink során Józsi spanyolországi zarándok utazása is szóbakerült. Az El Camino 900 kilométeres távját gyalogolta végig szentegyházi barátjával, Mihály Leventével.

Naponta jegyzeteltek, naplót írtak mindketten. "Nagyon sokan érdeklődnek az útról, annak tapasztalatairól, emlékeiről, több élménybeszámolót is tartottunk. Ha nem lenne a napló, nagyon sok fontos részlet veszne a feledésbe. Az egyik legjobb és leghasznosabb döntésünk volt a napi jegyzetelés."

Négy mondat

Az egyhetesturnénkról annyit lehetne írni, hogy annyi idő nincs, - olvasni se...

8 nap-8 koncert. Sok. Féltem, hogy nem bírjuk meg. A kórusba sok kisgyerek állt be, még nem ismertük a teherbíró képességüket. A létszámfelesleg miatt majdnem 10 énekes maradt itthon, sajnálatomra. A névsorba bejutók tudták, hogy nagy a tét, vállalták, komoly erőfeszítéssel megoldották a napi költözést, öltözést, erőnlétet. Ez minket, felnőtteket is feldobott, sikeres koncerteket tapsolhatott a közönség.


0. Sepsiszentgyörgy

A szentgyörgyi kiszállásunk nem része a turnés koncertsorozatunknak, de a 10-i szereplésünk az adventi műsorunk összpróbájaként nagyon fontos volt. Itthon nem volt lehetőség átjátszani közönség előtt az anyagot, vállaltuk Lőfi Gellért karmester meghívását Szentgyörgyre.

Az újonnan épített Krisztus Király templom teljesen megtelt, sokan kint rekedtek. Hatalmas érdeklődés fogadott, legközelebb alaposan kigyakorolt műsorral jelentkezünk, ígérem!

Benedek Karcsi ajándék hegedűje Hatos Mónika, IX. osztályos zenészünkhöz került, köszönjük!

A koncertről cikk-beszámoló itt. Katona Szabolcs képei ITT.

 

1. Csík

A mozitermi előadásunk egyfajta összerázó volt, az autóbusz-helyfoglalás utazási rendje is akkor dőlt el. Aznap este avattuk Mihály Boglárka IV. osztályos szólónkat, váratlan sikerrel. Az "Aranyszárnyú angyalt" a turné folyamán még 4 ízben meghallgathattuk. A közönség megtapsolta meghívónkat, Hatos Mártát (néhai hegedűsünk) és lányát, Kingát.

CsíkiképekITT

 

2. Bögöz

Hangversenykörútunk legkisebb helyszínén, a bögözi kultúrházban lelkes közönség várt, 5 sorosra állítottuk a kórust, karnyújtásnyira a hallgatóságtól. A családias hangulat eredményeként a vége felé közösen nótáztak a Filivel. Csáki Enikő köszöntője után töltöttkáposzta-evés, piroskarácsonyfa ajándék, fél 11 körül indulándusz. Képek ITT

 

3. Nagymegyer

Hajnali keserv: útlevélellenőrzés, de - minden rendben! Dunaalmáson régi barátaink, Vass János, Horváth Józsi és csapata virsliztet, teáztat, eközben árad a Duna. Komáromnál lépünk át Felvidékre, délben már a Termálfürdőben halálozunk. SL sofőrünk eközben a busz intercooler slagját drótozza. Fenséges, 3 fogásos ebéd a strand étkezdéjében, a zászlósor alatt: az első széria 50 sétifikálós, utána a fürdősök (100 fő). Koncertünk a templomban, itt énekeltünk 8 évvel ezelőtt is. Köszönjük Zsuzsa néni, barátaink! Szabi képei ITT

 

4. Diószeg, Galánta

Szállásunk a diószegi TEVEL szálló és a Vén Diófa Vezekényben, közös étkezéseink a Tevelben. Házigazdáink Márton Igor és Zsolt, a szállófolyosón cipőpucoló gép, asztali sakk, a szobák saját fürdővel. A galántai koncertünk Kodály szül.napján, három Kodálykórus bemutatkozását követően kezdődik, gyertyás énekeinket közösen daloljuk. A moziterem hatalmas zsinórpadlása felfalja a kórust, minden iparkodás ellenére épp 9-es. Bő vacsora a szállóban, utána a két telefontalan kérésére közös bál, nótaest, táncház. Képválogatás ITT

 

5. Biatorbágy

Az Új iskola látványa a legapatikusabb filis gyermeket is ámulatba ejtette, a pogácsás fogadtatást és az ajándék-Rubik kockákat ne is említsem! Az Aulában a bő hely ellenére ötsoros a kórus, látványa talál az iskola lenyűgöző formáihoz, álomkép a javából. Koncertünk: 9,60. Tamás Gábor épülettervező, a pesti Filiért Alapítvány kuratóriuma, rengeteg rokon, ismerős, valamint Kollár Gábor és Klárika, az első pestiturné (1990) lebonyolítója ünnepelte a karácsonyt a Filivel ezen az esten. 47 fő helyben, 24 Érden és a többiek Budapesten leltek szállást hétfő és kedd éjszakájára. Lukács Isti meghívónk legsikeresebb vállalkozását - a Fili meghívását, fogadásának és közönségének megszervezését - ünnepeltük másnap éjjel biatorbágyi otthonában! Rakás kép ITT és a fili.hu beszámolója ITT.

 

6. Érd

Eredeti szabadnapunk Érddé változott, jókora közönségünk örömére, akik Biatorbágyra nem jutottak el. Simó Károly földink meghívására 15 év után ismét ugyanazt a színpadot népesítettük be, akusztikai, színpadviágítási hátrányaival együtt. Az ásítozós kórus fáradtságának oka a délelőtti Tropikárium-látogatás, majd a közös bevásárlás, hosszas koncert előtti szünet, ámbolygás. Szerencsére a félbanán-csel megmentette a kudarctól az előadást, minek a végén a közönség még sokáig beszélgetett, iszogatott az előtérben, évtizedes lemaradásaikat hozták be.

Karácsony lett! A Műv. Ház személyzetének ölelés ITT, Szabi képei ITT

 

7. Füzesgyarmat

A Pápalátogatást sem előzi meg akkora készülődés, felhajtás, mint a Fili érkezését Gyarmatra. A református templom hosszanti padrendszerét lepadolták, ágyút sütögettek el a koncertünk tiszteletére, borjút vágtak, tészta, "gyümilé", forralt bor, fáklyák, mécsesek a sejtelmes esti ködben. Hangversenyünket filmre vették, szavalat, ajándékcsomagok, közös szállások. A termálfürdőt ingyen használtuk (kültéri medencéjében 40 fokos víz gőzölgött), nénicsapat, önkormányzati képviselők, mesteremberek töltötték fel a fáradófélben levő Fili közösségét. SzervezőTóth Zoltán tiszteletes és felesége. A hála nem maradt el: karácsonyi koncert a javából!

Nézd meg Tóth Tünde koncertfilmjét ITT, Szabi képeit pedig EMITT

 

8. Szatmár

Búcsú, hazaindulás, a határátlépésünket Ambrus Teriék segítik Biharkeresztesről. Szatmáron már négyszer koncertezett a Fili (először 1988-ban), de ekkora közönség előtt soha! Higyed Gyöngyiék lakodalmi töltöttkáposztával, házi süteményekkel jelzik, hogy remekül érezték magukat nálunk az őszi látogatásukkor. A Püspök Úr jelenléte lelkesítő, mindenki segítőkész. A gyertyáktól sem kell félnünk! Tilos. A villanygyertyáinkat használjuk. Nagy energiával oldották meg a filisek a főtéri Nagytemplomi Karácsonyt, gyönyörűen zengett ráadásként a Csendes éj és a Haza is kéne már... búcsúének. Vastaps Sacinak és Rékának a Domine Deus Vivaldi műért, a fegyelmezett és pontos zenekarért, a hazainduló kórusért. A turnénkon nem történt rendbontás, a filisek a legjobb énüket adták, vastaps a szülőknek, kísérőknek.

Képek ITT és Boldog Karácsonyt HS-tól ITT!!

2023 Advent

A Gyermekfili decemberi Hangversenykörútjának tervezete:

December 15. - péntek

- délután fél öt órakor gyülekező, ötkor indulás a körútra 3 autóbusszal (Scorpio 1 utánfutóval és Scorpio 2 a szállótól + Zita-busz Szentkeresztbányáról).

- este 7 órától koncert Bögözben a Művelődési Házban, azután közös vacsora

- éjszakai utazás Felvidékre

* Meghívó, kapcsolattartó: Csáki Enikő +40 745 753 585

 

December 16. - szombat

- érkezés délelőtt 10 óra körül Nagymegyerre

- termálfürdő, ebéd

- pihenő

- délután 4 órától készülés a koncertre

- 5 órától hangverseny a Nagymegyeri katolikus templomban

- 7 órakor elutazás a szállásra, közös vacsora (Diószeg, Tevel Hotel)

* Meghívó, kapcsolattartó: Márton Igor +421 918 450 450

* Koncertszervező: Bittera Zsuzsa +421 905445 516

 

December 17. - vasárnap

- reggeli a szálláson

- szabadprogram

- 1 órakor indulás Galántára

- délután 3 órától közös adventi hangverseny a Galántai Műv. Házban a kecskeméti és galántai Kodály-kórusokkal

- este 6 órakor visszautazás Diószegre, vacsora, nótázás, fekvés

* Meghívó, kapcsolattartó: Márton Igor +421 918 450 450

* Koncertszervező: Mézes Rudolf +421 907 790 669

 

 

December 18. - hétfő

- reggeli, búcsú

- délelőtti indulás Magyarországra

- érkezés 3 órakor a Biatorbágyi Új Iskolához (Kálvin tér 4)

- bepakolás, közös ebéd

- 6 órától hangverseny az iskola aulájában

- koncert után a gyermekek elszállásolása fogadó családokhoz (Biatorbágy, Érd, Budapest)

* Meghívó, kapcsolattartó: Lukács István + 36 30 257 2447

 

December 19. - kedd

- közös séta, látogatás, vásárlás délelőtt (aki tud maradjon a családnál és pihenjen)

- délután 3 órától ebéd Érden (a közös programban résztvevők számára)

- 5 órakor gyülekező az érdi Műv. Házban

- 6 órától hangverseny Érden

- koncert után visszamegyünk a szállásokra

Meghívó, kapcsolattartó: Simó Károly + 36 30 579 5162


December 20. - szerda

- reggeli a szálláshelyen, 9 órakor gyülekező az Ecseri úti metrónál

- 2 órakor érkezés Füzesgyarmatra

- ebéd, szállásolás fogadócsaládokhoz, strandszállóba

- hangverseny 6 órától a Református templomban

* Meghívó, kapcsolattartó, koncertszervező: Tóth Zoltán +36 30 681 5400

 

 

December 21. - csütörtök

- reggeli, majd gyülekező, indulás

- délután fél 5 órakor érkezés Szatmárra, ebéd

- este 7 órától ünnepi hangverseny a Főtéri katolikus Székesegyházban

- a koncertet követően indulunk haza

* Meghívó, kapcsolattartó: Higyed Gyöngyvér és János +40 727 190 626

 

- hazautazás Szentegyházára

 

December 22. - péntek

- reggel 5 óra körül hazaérkezés Szentegyházára, Isten segedelmével.

 

Turnészervező: Gyermekfilharmónia Alapítvány, Bethlen Gábor 41, Szentegyháza, fili.ro

Kapcsolattartó: Haáz Sándor, tel RO 0040 744 763 513

Egyház-találkozó

Ha november, akkor Cziripelünk!

Az idei vetélkedőnkre Nyíregyháza és Szentegyháza mellett Veresegyház tehetséges gyermekei is benevezhettek.


A bővítést úgy sikerült megoldanunk, hogy a helyi jelentkezőket két csapatra osztottuk, így délelőtt és délután is vetélkedőket követhettünk.

Számunkra előnyös volt, mert a több, mint 60 helyi jelentkezőből egy gyermeket sem kellett kizárjunk az előzetes meghallgatások alkalmával.


A délelőtti versenyt a veresegyháziakkal, a délutánit a nyíregyháziakkal izgulhattuk végig.

Mindkét magyarországi településről alaposan felkészített tanulók jelentkeztek. Ők a versmondás és próza nagymesterei voltak, számunkra pedig az ének-, a népdaltudás volt előnyösebb. Szerencsénkre mindkét alkalommal kiváló szakember-zsűri bírálta a jelentkező előadókat, döntéseik ellen nem voltak kifogások.


Felejthetetlen volt a két Lázár Ervin mese (Hétfejű tündér, a Bolond kútásó) valamint a Wass Albert prózák. A filis nagylányaink (Hatos Katalin és Konrád Emőke) komoly és igényes szavalatai.

A szólóénekes nagydíjat Sándor Anita vitte, a játékkészítő kiállítás közönségdíját pedig a Szabó Huni- András Bence karting kocsi-tákolmány nyerte el.


A pénteki játékkiállítás mellett a veresegyháziak Hapci király színdarabját , valamint a nyíregyházi citera-kíséretes betyárdalait tapsolhattuk meg.

Újszerű élmény volt a veresegyházi ciripelősök családi elhelyezése (fogadógyermekek: MK, TB, TG, TF, EB,BL, FN, BÁ).


A vendégeink étkeztetése is a Gyermekfili feladata volt, Róza néni és Ferencz Erzsike remekeltek, a konyhán filikísérők (AI, EI, SI), valamint filisgyermekek (GYLS, AA, SZK,TB) futották köreiket. A mindenes és műsorvezető SZE.

Gyertyagyújtogató HS.


A XIV: Ciripelőről KSZ készített képeit itt láthatjátok.


Tanulságos utóirat: Jövőre több díjat biztosítunk.

VENDÉGEK SZATMÁRRÓL

 

Jókora nyüzsgés volt az elmúlt 10 napban a Fili házatáján.

Október 6-án vette kezdetét a hagyományos Őszi Hadjárat (képek itt.), négy napra rá a Nagyváradi Partium Egyetem ének szakos diákjai tartottak egy felejthetetlen János Vitéz bemutatót, majd a 15-i hétvégén szatmári kisdiákok és felnőttek voltak vendégeink.

A szatmári csapat a szentkeresztbányai vasárnapi misén lépett fel. Gyermek- és felnőtt kórusukat Higyed Gyöngyi énektanár vezette, a zongorakíséretet egy ötödik osztályos őstehetség (Máté) biztosította.

A közösséggel előző nap, szombaton az Almási Barlanghoz kirándultunk, amit Filikalandpark-látogatás követett. Kápolnási és nagyfalusi diákok is társultak a csoporthoz, az almási buszozás alatt közös "énekmeccs" született.
A Vargyas-völgyéből egy mogyoró- és egy tölgyfa-csemetét ástunk ki, ami a Filikertben került ültetésre.

A szatmári kapcsolatteremtés mindannyiunk számára óriási élmény volt, reméljük, hogy lesz folytatása. Két hónap múlva mi látogatunk hozzájuk, a Fili téli turnéjának utolsó állomása Szatmáron lesz, fogadóink Gyöngyi, János és Csapata.
Egy néhány telefonos felvételt megnézhetsz itt.

Marosmenti fenyves erdő....

Több, mint 25 éve készülődünk Maroshévízre énekelni. Akkoriban látogatott ide a Filinapokra a toplicai román gyermektánccsoport: szerepeltek és visszavártak...

A mostani kiszállás lehetőségét a Maroshévízi Magyar Napok szervezője, Deme Károly fogalmazta meg: a négynapos ünnepségsorozatukat a Gyermekfili zárja szombaton, szeptember 30-án!

A meghívást elfogadtuk azzal a kéréssel, ha biztosít számunkra szállást is. A Fili tervei közt régóta szerepel egy istenszéki kirándulás, és Maroshévíz közel van, alig 40 km. Az itthoni események (Tűzoltónap, Öregek napja, kápolnási csőszbál, gólyabálok, futball-mérkőzések, stb) megtizedelték a csapatot, így 45 gyermek vállalta az ottalvást, majd a vasárnapi hegyitúrát.

Nem bánták meg! Csodálatos őszi idő fogadott a bisztrai indulásunkkor. A gyermekekhez társultunk 12 felnőtt, főleg szülők.

Az EKE (Erdélyi Kárpát Egyesület) közössége és a hegyimentők csapata nemcsak a turistaösvényeket tartja rendben megfelelő jelzésekkel, román- és magyar nyelvű táblákkal, irányjelzőkkel ellátva, hanem a tetőn a tűzrakó- és a táborozóhelyeket is felvigyázzák, gondozzák. Minket is megkértek, hogy minden szemetet pakoljunk vissza a zsákunkba és vigyük le. Az Istenszéke attól izgalmas, hogy nem lehet járművel megközelíteni. Két vakmerő terep-biciklist láttunk csupán.

Október 1-je lévén elénekeltük a csíkkarcfalvi nótánkat, szalonnát sütöttünk, majd a hosszabbik úton - a gerincen leereszkedtünk.

Aki nem jött, sajnálhatja! Képek itt.

A hévízi koncert?

Tiszta, kiegyensúlyozott zenekar, fegyelmezett kórus ("csak" 5 ájult) és változatos ünnepi műsor a lelkes közönségnek. Képek itt.

Kis zászlók híján énekeskönyveket osztogattunk, majd gyors átöltözés után a magyar líceum dísztermében jól belaktunk.

Vendégfogadóink a helyi tantestület és szülők, valamint egy néhány vidám gyermek (a diáktanács tagjai).

Mindannyiukat meghívtuk viszontlátogatásra, áprilisban jönnek.

Késő este búcsúztunk el két busznépe hazaindulótól és a maradék némi hitványkodás után alvándusz. Szállásuk a Kolping házban és a helyi felújított óvodában.

Nem messze csobogott a Maros, körülötte fenyvesek.

Mint a nótában!

Bobos koncert Gyimesben

Bármelyik filist kérdezzük a múlt szombati kiszállásunkról (2023. szeptember 16.), a Skigyimes bobpályájáról áradozik. Pedig a meghívásunk a Taste of Transylvania rendezvényre szólt, amelyet a gyimesközéploki Borospatak Múzeumfalu terén szerveztek meg második alkalommal.


A meghívónk Trucza Adorján, a székelyudvarhelyi Páva Étterem vezetője.


Nagyhírű éttermek séfjei, Michelin-csillag rangú szakácsai mutatták be a tudományukat igényes érdeklődő közönségnek.


A Gyermekfilit meghívni ebbe a közegbe merész vállalkozás volt, hiszen a kápolna melletti domboldal akusztikailag nem megfelelő. A kórus összhangzását úgy tudtuk megmenteni, hogy egy jó hangú énekesünket mindvégig a mikrofon közelében tartottuk (Hatos Emőke VI.o.).


Ráadásul az együttes látványa gyönyörű volt, a zenekarunk egységesen szólt, székük szalmabála, a kóruspódium a zöld fű, s a műsort is három nyelven konferáltuk.(Emőke, Réka, Krisztián) Egyórás előadásunkba összeválogattuk a Fili dalkészletéből azokat a nótákat, amelyekben étel, ital, főzőkellékek szerepeltek.


Ily módon háláltuk meg "gasztronómiai" dalcsokrainkkal a hangversenyünket megelőző bobpálya-kalandot és a finom ebédet.


Egyéb gyimesi kalandban is részesítettek minket a szervezők: a helyszínre kizárólag lovas szekerekkel lehetett feljutni és visszajönni a buszokhoz. A 15 szekér filisnép nótázva utazott. Megelőlegeztük az októberi huszárhadjáratunk hangulatát!


Köszönjük, Páva!


A szervezők, valamint Katona Szabolcs és Tókos Attila képeit nézegessétek itt! Kisvideó is készült, itt látható!

Szederinda-Rinda

Pár éve volt hasonló hangulat utoljára a nagyfalusi bálteremben. 70 táncos gyermek és 25 muzsikus tanulta újra a felcsíki és moldvai táncrendeket, és a hagyomány kedvéért egy csárdás-forgatóst is.

Meglepetés volt a létszám, mert 40-50 főnél többre nem számítottunk. A táncos közösség életkora 10 év alatt volt. A zenészek sorába viszont jelentkeztek a nagyok, a korelnök Illyés Réka, ő csellósként ezúttal a bőgővel és a gardonnyal ismerkedett. A kezdő muzsikusok az ebédlő teremben Haáz tanár vezetésével tanultak hat táncot.

Egy kislány Nagyváradról és kettő Nagyenyedről színesítette a közösségünket. Ők szüleikkel érkeztek, akiknek élménybeszámolóját érdemes elolvasni itt.

A tábor legkülönlegesebb meglepetése a zenét- és táncot oktatók voltak. Déneske (Gábor Dénes) Csíkszentkirályról érkezett táncoktatásra, Miklós (Palugyay-Masát Miklós) pedig Budapestről a hegedűsök tanítását vállalta. Mindketten szigorú, következetes és alapos oktatók, minden percet kihasználtak. Egy jól felkészült közösséget mutathattunk be egy órás gálaműsorunkkal a szülőknek, hozzátartozóknak zenekarokat, tánccsoportot közösen.

Alapítványainkon keresztül, a BGA támogatásával sikerült a XXI. Tánctáborunkat megszervezni.


A prímásképző-tánctáborról készült képeket itt nézhetitek meg.

Prímásképző Tánctábor

Minden jel arra mutat, hogy idén szeptember 4-8 között újból meghirdethetjük hagyományos népzene-, néptánc táborunkat.


Fiatal magyarországi tanár fogja tanítani a hegedűsöket, a zenekart pedig kipótoljuk fuvola, klarinét, kontra és nagybőgővel.


A táncosokat egy csíkszeredai pár fogja oktatni. Továbbra is a körtáncok és sortáncok tanulását szeretnénk folytatni, mert ezeket a filis kiszállásokon, turnékon bármikor alkalmazhatjuk. A manchesteri lengyel zenészek muzsikájára is hasonlókat táncoltunk a színpad előtti rögtönzött buliban.


A résztvevők ebédet és vacsorát kapnak minden nap, a távolról érkezettek pedig szállást a Múzeum Szállóban. Esténként társasjáték, filmvetítés.


A táncos lánykáknak szoknyaviseletet javasolunk, mindenki hozza magával a filis csuprát ismertetőjellel rajta.


Gyülekező 4-én, hétfő délelőtt fél 10 órakor. A résztvevőknek nem kell fizetniük, a költségeket a szentegyházi és budapesti alapítványaink fedezik.


Kérjük a zenekari- és énekkari szólamvezetőket, a tagságukat írják össze és mozgósítsák.

Szeretettel várunk nemfilis diákokat is a tánctáborba.


Idén XXI. alkalommal táncolunk!

Támogatónk a: