Két kicsi, két NAGY

Már egy hete itthon vagyunk. Sikeres, de fárasztó turnénkról általában szép naplóbeszámolókat olvashattunk. Nagy örömünkre a fili.hu honlap naprakész hírekkel szolgált, így nem kellett elsietni a beszámolót. A hangversenykörutunk emlékeit naplójegyzetekből fogjuk közölni. Két elemista és két líceumos - vagyis két kicsi, két nagy - filis kórustag írásaiból néhány találó mondat következik.

Ismét Kanada

Nem lehet szabadulni a kanadai élményektől. Újra és újra belelapozgatunk a gyermekek útinaplóiba és százféleképpen éljük újra csodálatos utazásunkat.

 

Se vége, se hossza a lelkesedésnek. Nem is vállalkozunk arra, hogy kivesézzük a naplók alapján a minden képzeletet felülmúló nyugati kalandozásunkat. Több száz oldal anyag lenne a teljesség igénye nélkül is. Az viszont mindannyiunknak feltűnt, hogy a naplókból sugárzik a családoknál töltött élmények bejegyzése.

 

„Ezután felszálltunk a repülőre. Én Sára és Barbara mellett ültem. Sára nagyon-nagyon félt. A legtöbbször meg kellett fogjuk a kezét. Jó volt a repülőzés, mert még naplót is lehetett írni. Nem döcögött, mint a busz.”(G.B.)

 

„Ottawában a Notre Dame katedrális előtt egy szobor volt, mely egy pókot ábrázolt. A szobor mögött egy szomorú történet van. A szobor neve Anya. Készítője korán elvesztette az édesanyját, aki szövőnő volt és ezért egy pók formájában ábrázolta… A Parlament elmehetne kastélynak, a kilátás a folyóra Pazar. Ha majd megérem azt, hogy legyen pénzem elmenni Ottawába, viszem magammal anyut, mert neki is látnia kell ezt egyszer… Koncert után a nagykövet úr, egy szimpatikus ember, körbevezetett a Nagykövetségen és mesélt az ott lévő szobákról. Vacsorát is kaptunk! Ez volt az eddigi legjobb vacsorám: csirkemell, csirkecomb, rizs, brownie fagyival.” (Sz.B.)

 

Turnévallomások

Részletek a gyermekek naplóiból

 

2014. augusztus 14.


- Sándor Henrietta, XI. osztály

… ez a nap volt az idei nyár legmelegebb napja, a buszban nincs légkondi, teljes szauna. A csíki hideg levegő után tikkasztó a meleg, folyik rólunk a víz. Mikházán a Csűrszínház helyett (érdekes és ötletes szerkezet, előadóterem) a szabadtéri előadás mellett döntöttünk. Csábító a friss és hűvös levegő. Koncert után szakácsunk remek bográcsos vacsorával rukkolt elő: volt benne gomba, zöldség, hús, meg minden. Ahogy a pléhtányérjainkkal sorban álltunk, olyan hangulat fogott el, mintha valamilyen kiképzőtáborban lennénk. Éjfélig kellett elütnünk az időt, aztán indulás Békéscsabára

 

Naplójegyzetek

 

A vásárhelyi filikoncert különleges sikeréről a fili.hu honlapunk részletesen beszámol. Vajon hogy látták ennek a „kicsiturnénak” a vetületeit a filisek? A naplóidézeteket az e héten zajló tánctábor filis résztvevőitől sikerült kicsikarni. Ők a kórus első és második sorának tagjai (vagyis kicsik), néhányuknak ez életük első kiszállása. A naplójegyzeteket írták: Csáki Ramóna, Csender Dóra, Gothárd Noémi, Lőrincz Sasa, Máthé Emőke, Szélyes Boróka, Tamás Anita, Tamás Attila, Tamás Réka, Vitus Kinga.

Naplójegyzetek

Téli turné - 2010. december 18-23

 

A Fili budapesti honlapján olvasható újságcikkek, beszámolók elsősorban a hangversenyekről, helyszínekről szólnak. Bővítésképp távirati stílusban néhány információval mi, a Filikísérők is hozzájárulunk néhány saját élményünkkel: