Elérhetőségek

Adatok Szabó Enikől, tel: 00 40 740 342 167


Tranzit szállásnak ajánljuk Torockót!: http://www.torockoegyesulet.hu

Szállás és étkezési ajánlatok

SZÁLLÁS

 

I. Múzeum Szálló: A Gyermekfilharmónia fő szálláskínálata a Múzeum Szálló (lásd SZÁLLÓ) és az ezt kiegészítő falusi házak.

 

Hangulatkeltés céljából megemlítünk pár házat:

 

►Mariska néni háromszobás hatágyas háza a Múzeum Szálló szomszédságában van. Rózsákkal tele udvarában gondtalanul elüldögélhet a látogató. Otthonában kedvessége és szilvapálinkája kifogyhatatlan.

 

 

►Lőrincz Jolán különálló többszobás vendégfogadó házához ebédlő is tartozik. Nagy, sátorozásra is alkalmas kertjét is kihasználhatják a vendégek. Az istállóban juhok, bárányok, kutya, macska, szénaillat. Ízelítő a falusi életből.

 

 

 

►Sándor Róza vendégei a nagy sütések-főzések, kacagások otthonában találják magukat. Az udvari kemencében gyakran készül közkívánatra is házikenyér, kürtőskalács. Falusi háztájuk Noé bárkája: bárányok, csirke, tyúk, kutya.

 

 

►Zénó mama - háza noha távolabb esik a Szállótól-, székelykapus barátságos otthonában határtalan szeretettel fogadja a kikapcsolódásra vágyókat. Kényelmes otthona, szelídsége sok vendéget visszacsalogatott. Szőni, fejni tanulhatnak.

 

 

►Róza néni, Margit néni szintén közel laknak a Szállóhoz. Lakásaikban két-két szobát vendégfogadásra készítettek elő. Ők a Gyermekfili pánkósütő asszonyai. Hamisítatlan falusi hangulat, és szóbőség fogadja a betérőt.

 

 

►Sebestyén Klári virágoskertje, háza előtt folyik a falu pataka. Vendégszobáit városi igénnyel rendezte be. Sző, cseverész, történetei ízesek.

 

 

►Tamás Katika a legfiatalabb vendégfogadó. Derűs, mosolygós, fürge. Szomszéd faluból jött férjhez, két kisgyermeke a legszebb ajándék a betérőnek.

 

 

►Tűzoltólak a helyi önkéntes tűzoltóság háromszobás vendéglakosztálya. Tipikus férfiaknak való szállás, a segítőkész házigazdák adomái kifogyhatatlanok.

 

 

► Konrád Andrásék a Csengettyűnél laknak, családi házuk négy vendégszobát tartogat. Derűs fiatal házigazdák, három tehetséges gyermek szülei. Nótáskedvük kifogyhatatlan.

 

 

► Tankó József és Judit kies vendégháza az udvar végéből nyílik. Annak kertjében filagória, flekkensütő, határtalan kilátás és vidám barátok.

 

 

► Ferencz Veronka néniék, Finta Sanyiék a virágok nagy szerelmesei. Mindkét ház a Múzeum Szállóval szemben a fő utcában található, a Szépeasszony vendéglő szomszédságában.

 

 

► Elekes Istvánék családi háza a templom mögötti kis utcában található. Itt együtt él a három generáció, békességes beszélgetések portája.

 

 

► Santus Irmáék vendégszobái a padlástérben vannak. A kissé olaszos feljáró lépcső után előtér, majd két-három ágyas szobácskákhoz vezető folyosó . A házigazda vadászkalandokat mesél.

 

 

► Filiház a település egyetlen kulcsosháza, a falu fő utcáján kb. 800 m-re a Múzeum Szállótól. Két szoba, konyhás, összkomfortos ház tornáncán csendben pipázgathat a vendég, nyugalmát a kis látvány-békató kuruttyhangversenye bonthatja meg. A személykocsival az udvarra beállhat, a csűr szénapadlásán akadálypálya, játszótér várja a gyermekeket és gyermeklelkűeket. Az udvar közepén tábortűzrakó hely, a telekhatár a falu pataka.

 

 

 

ÉTKEZÉSI AJÁNLATOK

 

Múzeum Szálló

Ebédlőnk 45 fős, menedékházi étkezde jellegű (tálalókonyha, duplaporció lehetőség), elsősorban a szálló lakóinak, de gyakran a vendégházak turistái számára is terítünk.

A felszolgálást a Gyermekfilharmónia kórista- és hangszeres leánykái végzik. Pálinka, kávé, tetszés szerint fogyasztható.

A remek, általában mártásos, szaftos ételeket Sándor Róza konyhájában állítják elő, majd szállítják a tálalókonyhába. Választék nincs, az előre megbeszélt menü kapható. A Szálló rusztikus étkezőjében gyakran folyik népdaltanulás, nótaest, közös beszélgetés.

Házigazda: Haáz Sándor zenetanár

 

 

 

Szépasszony Panzió

Nevét a „Nefelejcs” KFT vezetőjéről, Dániel Vincéné, Irénkéről kapta.

A 25 ágyas panzió alsó tere 4 osztatú vendéglő, 20-20 fő számára terítve, esetenként 100 fő étkezésére berendezkedve.

Saját konyháján több alkalmazott dolgozik, családias légkörben.

A felszolgálást pincérnők végzik, a bárpultnál bőséges italválaszték várja a vendégeket.

Jellegzetes étel: Szépasszony- tál- bőséges bécsi szelet, sült hús és baromfi sült körettel.

Szervezhető fogadott zenész által vezetett nótaest, táncest.

 

A panzió mögött örzött parkoló található.

Házigazda: Dániel Bernadett

A Szállótól a templom felé kb. 100 méterre található.

 

Balázs Gabi vendéglő

A régi „Super” vendéglőből kialakított kétszintes étkezde, mindkét szinten bárpulttal. Egyterű, hatalmas helyiségeibe szintenként 150-150 fő fogyaszthat. Mindkét vendéglőteremhez többfülkés mosdó és WC tarozik.

Saját konyhával működő személyzete van, az ételekért, ízekért Balázs Gáborné, Mariska néni felelős.

Előre összeállított étlap alapján 4-5 napos vendégcsoportokat látnak el, esetenként zenész fogadható, nóta -és táncestély szervezésére.

A vendéglő a Múzeum Szállótól Csík felé a főúton található kb. 100 méterre.

 

 

Velence

Nevét építészeti különlegessége ihlette: a várost átszelő patak fölött ívelő hídra épült, a Csíkszeredát Udvarhellyel összekötő műút mentén. A nappali bár kínálata mellett naponta szolgálnak sertésflekkennel, sült pisztránggal. Különlegességnek számít a vastagabb tésztájú pizza és a román konyha specialitása, a miccs. Előzetes egyeztetés alapján vállalják 5-50 fős csoportok teljes étkeztetését, valamint kisebb rendezvények, mulatságok szervezését is.

 

 

 

VÁLLALKOZÓK, PANZIÓK

 

A faluturizmus vállalkozási ággá nőtte ki magát, elsősorban családi, rokoni, szomszéd és utcaközösségek szintjén. Ezeket a vállalkozókat a Vendégfogadók Egyesülete tömöríti szervezetté.

1. Konrád Emese-féle szervezés

2. Márton Enikő kürtőskalácsos

3. „Gyöngyvirág” - vállalkozás- Hatos Gyöngyvér

 

 

 

PANZIÓK:

1.Szépasszony panzió

2.Márton Emőke panzió

3.Hargita panzió

4.Ifjúsági ház Délőn

5.Gellért ifjúsági ház Szelterszben

6.Lobogó panzió Homoródfürdőn

Bemutatás

Tranzit szállásnak ajánljuk Torockót!: http://www.torockoegyesulet.hu

 

A Múzeum Szálló elkészültével (1991. szeptember) lassan beindul az idegenforgalom Szentegyházán.

A település előnyös földrajzi fekvése, a táj varázsa, a Hargita közelsége egyre több turistát vonzott.

A Szálló bővítésére a környező székely házak gazdasszonyait győzte meg az Alapítvány pár tagja a vendégfogadás előnyeiről.

A Filharmónia által szervezett faluturizmushoz jelen pillanatban (2006) 24 állandó ház tartozik. Ezek hivatalosan minősített, szobánként két ágyas, fürdőszobás falusi házak. Legtöbb esetben az udvaron csűr, pajta, benne állatok teszi érdekesebbé ezeket a székely portákat. A Szálló közelében kialakított vendégfogadó házak ellátottsági- és komfort színvonala évről évre nő.

Az érkező-, többgyermekes vendégcsaládok, baráti társaságok számára 6-8, akár 10 ágyas szállást is tudunk biztosítani.

A Gyermekfili-turizmus kapacitása így meghaladja a 120 főt, a Múzeum Szálló ágyaival kiegészítve akár 150 személyt is vendégül fogadhatunk.

Kivételes alkalmakkor (pünkösdi búcsú) más vendégfogadó házakat is beszervez az Alapítvány a megnövekedett szállás-igények kielégítésére.

Csoportos érkezéseket, látogatásokat előzetes bejelentésekkel (érkezés előtt legkevesebb 10 nappal) szoktunk fogadni.

Az Alapítvány idegenvezetési lehetőséget biztosít, lovaskocsi túrákat, gyalogtúrákat szervez.

Autóbusz-bérlési lehetőségeket biztosít elérhető árakon.

Szállás+félpanziós ellátás (közös étkezés) - ára 10-14 euro között mozog.

Az árrés a Gyermekfilharmónia Alapítvány számlájára folyik be.

A faluturizmus színvonalának javítására 2006. februárjában létrejött a Vendégfogadók Egyesülete. Ennek tagdíjai, hozzájárulási illetékei anyagi alapot biztosítanak a település csinosítására, szépítésére.

 

2008. évben a tervek közt szerepelt: - főút, templomtér virágosítása

- patakmeder kitakarítása - minden év tavaszán

- szeméttárolók elhelyezése a Műv. Ház körül

- hirdetőtáblák, falutérkép készítése

 

Nagy előrelépést jelent a település számára az, hogy EU pályázati pénzből elkezdték a több mint 10 km hosszú csatornázási munkálatokat.

 

2011. - A Gyermekfilharmónia Alapítvány munkálatai révén elkészül a Művelődéi Ház főbejárati lépcsősora.

 

2012. - A Gyerekfili 30 éves évfordulójára megszületik a CsűrKaland akadály- játszótér-versenypálya a Filiház udvarán (Bethlen Gábor út, 43 szám). Szintén ez alkalommal avattuk a Műv. Ház kazettás mennyezetét, mely a Kecset-kisfaludi templom mennyezetének hasonmása.