Megérkeztek!

A november eleji Ciripelős találkozónkra remek filmecskék érkeztek. Ezeket válogatás nélkül közzétesszük, majd egy előválogatást követően a versenyre jelöljük a legjobbakat. Nyíregyházi barátaink várják az anyagot, ők is előkészítették saját felvételeiket.

 

Ismét onlinecziriplés online almával, online gyertyával!

 

Összesen 20 szavalat-, ének- és mesefilmecske érkezett megtekintésre.

(Szentegyházasfalu, Szentkeresztbánya, Kápolnásfalu és Vargyas) A felvételeket barátokból, szülőkből alakult filmes stábok készítették.

 

Jelen van a csodálatos őszi hargitai táj, tyúkudvar, legelő, patakok.

 

A továbbiakban az előadók nevére kattintva tetszés szerint nézhetitek vidékünk cziriplőit.

 

 

 

Mese Ének Vers
1. Balog Eszter 1. Berki Luca 1. Berki Luca
2. Elekes Zsolt 2. Elekes András 2. Deák Réka
3. Fülei Gyopárka 3. Ferencz Tímea 3. Fazakas Ágnes
4. Lőrincz Kinga 4. Lőrincz Dalma 4. Gábor Vivien
5. Lőrincz Kinga 5. Konrád Emőke
6. Mihály Kriszta 6. Lőrincz Dalma
7. Szőcs Antal 7. Márton Boglárka
8. Székely Mónika-Ágota

 

Hálás köszönet a felkészítő tanítóknak, tanároknak, szülőknek!

A kiértékelést és a nyíregyházi társaink filmecskéit 10 nap múlva olvashatjátok a honlapon.

 

Cirip!!!

Ciripeljünk!

 

A november eleji Ciripelős találkozónkról sem tudunk lemondani. Nyíregyházi barátainkkal sikerült egyezségre jutnunk: onlinecziriplés lesz! Online almával, online gyertyával!
Elképzeléseink szerint jövő hét szerda este 6 óráig (november 4.) jelentkezhetnek versenyző diákjaink a megmérettetésre.

Készítsetek magatokról házi felvételt, majd a szavalat-, ének-, mesefilmecskéket küldjétek be a www.wetransfer.com ingyenes fájlküldő honlap segítségével a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címünkre.

A népdalra jelentkező két énekfelvételt kell küldjön. A verset és mesét mondó egyet-egyet. Izgalmas filmecskéket várunk, sajátos és helyi hátterekkel, ami találjon a székelyruhátokhoz.
A felvételre barátaitokból, szüleitekből filmes stábot alakíthattok. A beküldött anyagot jövő szerda este bíráljuk el, 3-3-3 nyertes felvételt küldünk át a nyíregyháziaknak. Ily módon járnak el ők is, aminek eredményeképp 9 szentegyházi és 9 nyíregyházi palánta fog november 7-én, szombat este 6 órás kezdettel szerepelni a www.fili.ro által megjelölt Gyermekfilharmónia hivatalos youtube-csatornáján.
utóirat: Ne felejtsétek el a filmecske elején bemondani a neveteket, iskolátokat, melyik osztályba jártok.

Cirip!!!

Cziripelő 2019-ben.

Cziripeltünk! Nyíregyháza-Szentegyháza mérkőzés zajlott november 9-én, szombat délután. Tizedik alkalommal sikerült megszerveznünk vers-ének-mese mondó versenyünket, aminek színvonala minden eddigi találkozónkét felülmúlta. Annyira hibátlan, színvonalas előadásokat hallgattunk, hogy a díjazás kemény feladatnak bizonyult. A Műv. Ház előterében kiállított egyedi játékok is eredetiek, jópofák és mívesek voltak. A tízéves évfordulónk tiszteletére a nyíregyházi Burattino Bábszínház két báb előadással lepett meg: péntek délelőtt a kicsiknek, délután pedig a nagyoknak játszottak (Vitéz János). Ez utóbbira rengeteg kisgyermek is érkezett édesanyjával. A bábosok bábkészítő kézműves foglalkozást is szerveztek a helyi mártonffis elemi iskolások számára. Köszönjük! Bővebb beszámolót olvashatsz az Igirice Egyesület honlapján, valamint képtárakat nézhetsz Elekes Domokos és Katona Szabolcs fotóiból.

Gyertya és alma

Nyíregyháza-Szentegyháza vetélkedője zajlik szombat délután 4 és 7 óra között.

Három órától Játékkiállításra hívjuk az érdeklődőket. Saját gyártmányú otthoni barkácsolt-varrt játékaikat hozzák a gyermekek itthonról és határon túlról, a legszebbek, legjobbak díjakat kapnak.

Ezután az előzetesen kiválogatott diákok mese-, vers- és énektudásukat mérik össze. Vidékünket  a Mártonffi János iskola kis és nagy diákjai (13 fő), a Tamási iskola 8 tanulója, valamint a kápolnási Kriza János iskola 6 tanulója képviseli. Nyíregyházáról 10 versenyző jutott be a vetélkedőre.

Négy tagú bírálóbizottság értékel és oszt díjakat a verseny befejeztével.

Nyíregyházi vendégeinket az ötletgazda Leviczky Mihály kíséri, szállásukat és ellátásukat a Gyermekfilharmónia biztosítja.

10 éves évfordulónkra ajándékot kapunk Nyíregyházától.

A Burattino Bábszínház két előadással köszönti a jubiláló rendezvényt. A négy bábművész két alkalommal lép a közönség elé, a kicsiknek reggel 9 órától, a nagyobbaknak pedig este 7 órától tartanak előadást.

 

Vendégeink látogatásának részletes programját itt olvashatjátok.

 

Még egy rövid hír: Székelyszenterzsébetre látogat Erzsébetnapi ünnepek alkalmából a Gyermekfili. A gálaest 2019. november 16-án, szombat délután hat órától kezdődik a Művelődési Ház Nagytermében, meghívónk Kincses Kálmán lelkész.

Kilencedik mese

Őszi rendezvényeink gyöngyszeme a Nyíregyháza-Szentegyháza gyermekvetélkedő.

 

Ének-, vers- és mesemondásban mérték össze tudományukat nyíregyházi és szentegyházi iskolások 2018. november 3-án, délután 4 órától a Gábor Áron Műv. Ház nagytermében.

A bejáratnál ismét játékkiállítás várta a közönséget, a bírálóbizottság jegyezgetett. Idén sikerült pontosan kezdeni. Öt órakor, a játéktárlat megcsodálása után hagyományos gyertyagyújtással jelztük immár kilencedik alkalommal a Ciripelő találkozó megnyitását.

Fényképes beszámolónk bizonyítja, hogy négy tagú zsűri követte a Ciripelők teljesítményét, a megmérettetés szünetében nerm maradhatott el a helyi kürtőskalács és a nyíregyházi alma- kínálkozás sem. Pali bácsi ezalatt vígan citerázott.

Játékos, Ciriplős képregény

Mesebeli hangulat és látvány fogadta az idei Ciripelős közönséget. A Műv. Ház előterében megvilágított játékkiállítás körül népes nézősereg zsibongott, a bírálóbizottság jegyezgetett. Észrevétlenül csúszott egy órát a vetélkedő kezdése. Hagyományos gyertyagyújtás, almakosár jelzi immár nyolcadik alkalommal a Nyíregyháza-Szentegyháza találkozó megnyitását.

Fényképes beszámolónk bizonyítja, hogy háromtagú zsűri követte a Ciripelőket, a megmérettetés szünetében pedig a játékkészítők vehették át díjaikat. Az éneklő- szavaló- mesélő diákokat a verseny végeztével értékelték. Előtte a nyíregyháziak szórakoztatták az eredményre várakozó közönséget. Nem maradhatott el a helyi kürtőskalács és a magyar alma- osztogatás sem.

A Ciripelő bírálói: Nagy Eszter, Brátán János és Simó Ildikó.

A játékkészítők munkáit Dávid Emil, Lőrincz Imre és Dávid Katalin értékelték.

Képriportunk fotósai: Elekes Dani és Tókos Attila.

 

KÉPTÁR!

Játékok és szerepek

Őszi rendezvényeink gyöngyszeme a Nyíregyháza-Szentegyháza gyermekvetélkedő. Ének, vers és mesemondásban mérik össze tudományukat nyíregyházi és szentegyházi iskolások 2017. november 4-én, délután 5 órától a Gábor Áron Műv. Ház nagytermében.

A Cziripelőre az előválogatás okt. 26, csütörtöki nap folyamán zajlik minden iskolaegységünkben saját rend szerint. Az előválogató szemlét követően névre szóló Ciripelő jegyet adunk, a szentkeresztbányai továbbjutók Opra Leventétől, Szentegyházasfaluban pedig Opra Erikától és Haáz Sándortól fogják átvenni ezeket. Mindkét iskola 10-10 résztvevőre jogosult. Ezen kívül a líceumi Filisek 2 jegyet, a napközi otthon óvodásai pedig 3 jegyet igényelhetnek. Kézdiszentkereszt 3 helyre kapott lehetőséget, tehát, összesen 28 székely ciripelő áll ki a 15 nyíregyházi versenyzővel (az előválogató Nyíregyházán Leviczky Mihály vezetésével már több napja lezajlott).

Szintén ezen a napon, 4-én zajlik a gyermekjáték kiállítás is. Saját készítésű játékokat gyűjtünk be, első sorban a Mártonffi Iskola tanulóitól, ezeket a Műv. Ház előterében számítjuk kiállítani. A behozott játékok is díjat kapnak, elbírálásuk forma-használhatóság-ötletesség szerint történik.

A pazar ünnepet izgalmas gyalogtúra egészíti ki: Hargitaliget, Kíruly, Kalibáskő vidékét járjuk össze nyíregyházi barátainkkal.

Ugyanakkor ne feledjétek, hogy a következő héten, november 10. péntek este Csíkszeredában koncertezik a Fili. Az Orvoskonferencia esti műsoraként a "Moziban" lépünk fel 8 órától!

44 előadás

Ciripelő vetélkedőnk november első szombatján du. 6 órakor kezdődött. A teremben levő székelyruhás nyüzsgés láttán mindenki fel volt pörögve.

A bejelentkezett vers-, ének- és mesemondók sorát Szabó Enikő rendezte, majd tárogatószó és Opra Levente szavalata nyitotta az estélyt. Az ünnepélyes gyertyagyújtást követően az aprók korosztálya kezdett. Este hét órakor volt a szünet, alma és kürtőskalács forgott „közszájon”.

A második félidőben 11 évestől 16 évesig mérettettek meg a versek, népdalok és mesék.

A bírálóbizottság háromtagú: Nagy Eszter tanárnő Szentkeresztbányáról, Brátán János igazgató a Sóstóhegyi Iskolából és Simó Ildikó könyvtáros Szentegyházasfaluból.

Kár, hogy gyermekfesztivál volt, és a nagy sikernek örvendező pajzán mese kiesett a zsűri kegyeiből.

Bőséges ajándék volt készleten, amiből vígan lehetett duplázni a díjakat úgy a kicsik, mint a nagyok bírálásánál.

A díjak érkeztéig csoportkép és harsány nótázás tolta az idő kerekét.

Az eseménysort Elekes Dani próbálta végigfényképezni, kevés sikerrel. Sok versenyző képe hiányzik a mellékelt tárlatból. Ez annak tudható be, hogy Dani inkább versenyző volt ezúttal, mint fényképész.

Öreg este lett, mire vége lett. A tanulságlistánkban eldöntöttük, hogy nagyobb előválogatással jövőre ejtünk a létszámon, de bárkit megkérdeztünk, megnyugtatott: nem tűnt hosszúnak a két és fél óra, változatos volt és magas színvonalú a 44 gyermek produkciója.

Nem is lehetett másképp, hiszen már hetedik alkalommal ciripelünk Nyíregyházával.     KÉPTÁR!

Cziripeltünk

Cziripeltünk ötödik alkalommal. Október utolsó hétvége jeles dátum a Fili életében. Pénteken, 24-én közös zenekari próba és nótás est a budapesti Járdányisokkal, majd szombaton a várva várt Nyíregyháza-Szentegyháza vetélkedő.

Tücskölés almával

Bőséges, gazdag, felemelő lett az idei Ciripelő verseny, amelyet immár negyedik alkalommal rendezünk Nyíregyháza és Szentegyháza - Kápolnás gyerekszereplőivel. Nyíregyházáról szülők, felkészítő tanárok kísérték el a 10 fellépő ifjút.

 

Ciripelő negyedszer

Idén a megszokotthoz képest korábban, október 25-én este 7 órától kerül sor a Nyíregyháza - Szentegyháza vers-, ének-, mesemondó vetélkedőre. A versenyző gyermekek a szentegyházasfalvi, kápolnási, valamint a Nyíregyháza Sóstóhegyi iskolákból jelentkeztek, de a tavalyi találkozót idén Csíkszentmártonból érkező diákok is gazdagítják. Az idei Ciripelésünknek is háromtagú bírálóbizottsága lesz, a nyeremények ezúttal is értékes könyv- és sportszer adományok, játékok. A Gyerekfili augusztusban a nyíregyházi látogatása és koncertje alkalmával megígérte: jóllátásban, közönségben, érdeklődésben nem lesz hiány, jöjjenek bátran!

Kedves tanítónők, óvónők, szülők! szeretettel várunk legtehetségesebb gyerekeink mérkőzésén a fent említett időpontban a Gábor Áron Műv. Házban.

Ciripeltünk

A megszokott pompáját és formáját hozta az idei, immár harmadik Nyíregyháza-Szentegyháza vetélkedőnk. A találkozóra 11 nyíregyházi és 28 szentegyházi jelölt nevezett be. A legtöbbnek mesélni volt kedve (főleg a kicsiknek), a nagyobbak egyaránt énekeltek és verseltek. Kiemelkedő teljesítményt nyújtott az énekes kategóriában a kicsiknél(I-IV. oszt): Mihály Éva, Szélyes Boróka, Elekes Szabina, Mihály Mária Magdolna, Illyés Réka. A nagyoknál (V-VIII. oszt): Dániel Kinga, Gilincsei Réka, Lázár Attila. Versmondó kicsinyek: Kósa Noémi és Berecz Anna. Szavaló nagyok:  Szabó Beáta, Balogh Dóra , Szilágyi Sarolta, Ilosvai András, Barabás Ágnes. Különdíjat szerzett Orbán Dalma a Mártonffi iskolából. Kicsi mesélőink: Elekes Dániel, Babicz Ágoston, Gothárd-Hatos Krisztián, Babicz Ábris, Tamás Réka. A mesés nagyok pedig: Orosz Bettina, Jávor Dorina.

A díjazottak mindannyian értékes könyvjutalmakban részesültek, az összes szereplő pedig Fili30 aranypénzt kapott, valamint emléklapot és "kacsintós képeslapot" kapott.
Az elbírálás nehéz feladatát négyen vállalták: Illés Gábor és Katalin Debrecenből, valamint Kissné Mészáros Ágnes Nyíregyházáról és Simó Ildikó könyvtárosunk.
Az estély alig több mint két órát tartott, ezalatt folyamatosan nyíregyházi almát és szentegyházi kűrtöskalácsot szolgáltak fel kisasszonyaink (E.É., H.C. és M.T.).
A díjkiosztás előtt egy órán keresztül táncházat muzsikáltak a Fili Zsigorásai.

A háttérmunka nélkül sápadtabb és döcögősebb lett volna a Ciripelés (O.E. és T.A. emléklapok, S.R. és L.J. étkezés, M.M. tisztaság, Sz.E. mindenes, H.S. és L.M. gyertyagyújtogatók).


Előzetesen néhány képet a találkozóról megtekinthetsz itt, várjuk a nyíregyházi Igrice Egyesület képanyagát.