CsűrKaland

2012. - A Gyerekfili 30 éves évfordulójára megszületett a CsűrKaland akadály- játszótér-versenypálya a Filiház udvarán (Bethlen Gábor út, 41 szám).

 

CSŰRKALAND

 

Az akadálypálya leírása, szabályzat

 

 

1. FILIPILÓTA

Az első feladat 20 m ereszkedés sodronykötélen. Nekiindulás a Filiház kistornácáról a REPÜLŐTÉR felirattól történik.

 

2. TÜSKELÉTRA

A csűr melletti átjárón a gerendák közé fúrt létrafokokon kell felkapaszkodni a szénapadlásra vezető kisajtóig. Követjük a számozást!

 

3. LÁNCOSBOT-LÉPEGETŐ

A csűrtetőről láncra kötött botok lógnak, - alsó végükön T alakú deszkácskákkal. A 3 méteres pálya alatt széna van.

 

4. HASVASÚT

A láncbotok után egy rugós-lengő „vasútállomásra” jutsz, ahol rá kell hasalni egy függővasút csapágygörgős kocsijára és átevickélni a túlsó állomásra. Karfák segítségével csúszunk le a kisvagonról, a kocsi egy ellensúlynak köszönhetően rögtön visszatér a „Hasvasút-főállomásra”.

 

5. CSŰRFÖLE

Elvarázsolt járdán lépkedsz, ahol hitvány népek tanyáznak. A rokka mellől RUGANYÓ kellemetlenkedik, arrébb a kanyarban pedig POFOTTÓ látja el a bajodat. A szerencsés megmenekülő egy deszkapódiumon találja magát, új kalandokat keresve.

 

6. LENGŐPALLÓ

Ez egy különleges, ingó hídrendszer, kötélkorlátjaiba kapaszkodva sétálhatsz végig. Innen a feladat nehéz: kötéllétrára szállunk át. Akár egy kalózhajó vitorlamestere.

 

7. KÖTÉLLÉTRA

Matrózéletbe kóstoltunk az ívesen hajló kötéllétrán. Innen egy keskeny bakra lépve felmászhatsz a csűrablakhoz.

 

8. KÖTÉLHÍD

A csűrablakból kötélhíd vezet a patak mentén nőtt jókora fűzfához. A fűzfán kisharang, zsinórját megrántva jelzi: sikeresen teljesítetted a kötélhíd-sétát. Visszatérhetsz a csűrablakon át az udorba.

 

9. SODRONYSÉTA

Kifeszített sodronyra léphetsz a szénapadlás mellvédjéről, fejed felett hegymászó-kötelekbe kapaszkodva áttornászhatod magad a 6 méteres szálon az EGÉRÚT bejáratához.

Figyelem: A kötélen ugrálni, egynél több személynek tartózkodni SZIGORÚAN TILOS!

 

10. EGÉRÚT

A csűrfölén mászólabirntus van. Négykézláb kanyarogva keresed a kijáratot, mely a túlsó udorba vezet. Ha eltévedtél, vissza kell farolnod.

 

11. GUMIMÁSZ

Egér módra bújik elő az útvesztőt megjárt „négylábú” a túlsó udor szénájába, majd autógumi-mászókán igyekszik felfelé. Ennek tetején deszkaülőke, gumisíp, lemászás a túlsó oldalon.

 

12. INFRAPÁLYA

Kis létrán a csűr másik szárnyába juthatsz, itt piros színű zsinegrendszeren átbújva-átlépkedve 7 métert haladsz. Zsinegben villanypásztor-áram van, hozzáérni nem ajánlatos!

 

13. CSÚSZÓRÚD

Az utunkat keresztező mellvéden átlépve egy vasrúd lesz a következő kaland. Ezúttal a tűzoltó életet próbálhatjuk, a rudat átölelve lecsúszunk az alsó szintre (5 m).

 

14. ZENEZÁR

Zeneszobácskába érkezünk, melynek zongorabillentyűi nyitják az átjáró ajtót. A zár nem nyílik, hogyha nem a kottára írt hangok billentyűit nyomod le.

 

15. RÉMLAK

Az ajtócskán belépve anatómia órán ülnek a szörnyek. Felfelé kötéllétrán távozunk.

 

17. ÜRGELYUK

Függőleges labirintus a következő feladat. Ürgemódon igyekszünk felfelé félemeletenként a furfangos lyukrendszeren keresztül a SZÁNKÓHOZ.

 

18. GÖRSZÁN

Csapágygörgős síneken csúszhatsz szánkóval a csűr padlásán.

 

19. SODRONGY

A Szánkóról rengő sodronyhálóra érsz, innen a mellvéd felé távozva néhány lépcsőfok, és a VAKLABIRINTUS bejárata következik.

 

20. VAKLABIRINTUS

Lappancs vezet a pálya legtitokzatosabb utazására. Félhomályban, néhol teljes sötétben tapogatózol előre. Egy kis lépcső után a TEMETŐ: fák közt egy öreg sírkő, előtte mécses, kis pad, virágok. A sírral szemben KONYHA, bent mosókagyló, gáztűzhely, asztalka. A kályhán túl folyosó indul. TURKÁLÓ – talán szabóság? Varrógép, kabátok, kelmék sora. Két kanyar után hosszú folyosó: FLAKONDA – térdig gázolsz üres pillepalackokban, majd a KŐBÁNYA barlangszája következik. A KIJÁRAT szűk, négykézláb ér véget az útvesztő.

 

 

 

A kalandpályát szánkóhinta, szerencsekerék, Diótörő, sajtoló, varázstükör, rakétaforgó, yo-yo propeller, háziköszörű és békató egészíti ki.
 

 

No, meg a szabályok:

NE RONGÁLJ,

FIGYELJ TÁRSAIDRA, BALESETET NE OKOZZ!

 

 

A felelősséget vállalják a Gyermekfilharmónia Alapítvány vezetői.

Adataink: