DICSŐSÉG MENNYBEN AZ ISTENNEK!

Napok óta adjuk a hálát Istennek, hogy épségben megérkeztünk a karácsonyi hangversenykörutunkról.

"Ígérje meg, hogy épségben hazahozza Csillukát!" - búcsúzott el induláskor az egyik apuka. Megígértük.

Nyolc napi folyamatos figyelem és szorongás követte a fogadalmunkat mind a 131 Csilluka érdekében. Szűkszavú naplójegyzetünk beszédesen jelzi a turné megpróbáltatásait, sikereit.

 

Zetelaka: Elveszett zászlónk a GJ autóbuszából kerül elé; előadás közben megérkezik. Négy váratlan személycsere a kórusban. Megszületik a "karácsonyfa alakú Fili". Még nem tudjuk, de lesz ennél hidegebb templom is. A töltött káposzta és a vendégfogadás királyi.

 

Derekegyház: Váratlanul nagy tél fogad. A szentesi fürdő nagy élmény, de a hosszú folyosók egyesek torkával kibabrálnak. Öt féle szállásunk mindenike különleges, megfelelő. Koncert, vacsora után váratlan nótaest a Fili "népizenekarával".  Másnap jó ötlet a későn kelés.

 

Dunakeszi: Korán sötétedik, versenyt futunk az idővel. Királyi lakoma fogad. Meglepetések a koncerten: kapunk ajándékba egy új csellót, majd a Csendes éjt a helyi gyermekkórus visszhangozza a karzatról. Koncert után kavarodás: három felé szállásoljuk a népet, csomagribillió. Nyomorka kereke kipurcan. Busz- és nyomorkaügyben mindvégig segít, irányít, velünk van a helyi rendőrség Újpesten.

 

Újpest: Végre időben vagyunk: az Aquapqarkba 81 Filis jelentkezik (remek ebéd, csodás szaunák, csúszdák). A Rendezvényterem épülete egy űrállomás. Nagy terek, a koncertnek led-es háttér. Teherlift a -2-ről. Regisztrációs közönségünk régi- és új arcok sokasága. Járdányis diákzenészek dúsítják a filizenekart.

 

Pannonhalma: Búcsú, mindenki mindenhonnan elindul Pannonhalma felé. Apátságlátogatás, rengeteg adattal, fannntasztikus könyvtár. Hangversenyünk közönsége színes, Nyugat-Magyarország filibarátai. Zichy-lányok vezénylőruhával érkeznek, hál'Istennek. Szállás Kisbéren, szanaszét, csodás környezetben.

 

Kisbér: Verőfényes nap. A zirci apátság templom-festményeit vicces pap magyarázza. A cseszneki várnál húslevest ebédelünk buktával. Koncert előtt meglepetés a kisbéri Műv. Házban: mazsorett- és néptánccsoport előadás a Filiseknek!! Ajándék a karácsonyfánál! Hangversenyünk a fekete színpadon színes. Égés a Teddy-kobakon. Közös vacsoránk lenyűgöző. Szentegyházától 750 km-re jó éjt, holnap indulunk hazafelé.

 

Székesfehérvár: Indulás előtt a kisbéri néhai lóneveldébe tekintünk, Fadrusz-szobor, jó meleg múzeum a csípős hidegben. Búcsú Terike nénitől. Menzazaba Székesfehérváron. Öltözés, hangolás jó melegben, koncert fagyban. Prohászka templom -én így is szeretlek! A családok mindenért kárpótoltak. Fotók: Fitos Gábor

 

Újkígyós: Tennivaló-halom = idejében elindulni (9 helyett fél 10), a Nemzet Karácsonyfáját körbeénekelni (metróval közelítjük), közös ajándékvásárlás otthonra (teszkó), Műv. Ház öltözés, telt templom. Gyönyörű hangverseny. Beágyazás közös éjszakára a matracokkal, turnénk utolsó közös díszvacsorája. Kinga, Réka dalol ajándékba fogadóinknak. Éjszakára:"Édes álmot, jó éjt" - dúdoljuk.

 

Négyfalu: Szombat, tévedések napja. Tudhatnánk, a határon és a kelet felé vezető utakon tömeg van. Négy órás késésünk Négyfaluig kísér. Bukik a közös ebéd, két órát csúszik a koncert, amit a Dél-Erdélyi közönségünk türelemmel kivár. A Fili újjászületik: váratlan energiával szép előadást varázsol. Ebéd csomagban, énexó a buszokon, éjjel negyed 1 órakor a teljes leltárt átveszik a drága jó szülők.

Dicsőség mennyben az Istennek!

 

Képtár: Katona Szabolcs!