Éljen a szabadság!

Március 15-e a szabadság napja. Ezt érezte mindenki az ünnepi rendezvényeinken, még inkább a Gyermekfilharmónia esti hangversenyén. Leírhatatlan élmény volt újra látni és hallani a gyermekeket számunkra is.

A kovid-korszak a tavaly ilyenkor kezdődött, akkor könnyedén ráhagytuk, elodáztuk a koncertet. "Azt a két hetet kibírjuk, úgy is lesz alkalmunk még bőven fellépésekre. Filinap, pünkösd, nyári turné, Anglia...." Azóta is tart a két hét, elkezdtünk hiányozni egymásnak.

Órákat tartani, próbálni volt alkalmunk, így az együttesünk , mint bevetésre váró hadsereg, készen állt. Szentegyházán szerencsénkre most is él a szabadság, a vírus elkerült minket. Nagy lehetőség egészségesen megélni nemzeti napunkat.

Szentegyházasfaluban a IV. osztályosok lobogós előadása mellett Opra Mária Erika köszöntő beszédét Lőrincz Csaba polgármester követte, majd Farkas Balázs csíkszeredai főkonzul olvasta fel Orbán Viktor miniszterelnök márciusi üdvözletét. A Mártonffi iskola két diákjának szavalatát az V. osztályos székelyek "férfikórusa" követte. A huszárdalokat éneklő filiskék Szentkeresztbányán is megmutatkoztak egy 1848-as irodalmi összeállítást követően. A líceumos diákok a hitvány idő ellenére is hősiesen helytálltak, a színdarabi halott Simó Nándi volt.

A helyi huszárbandérium és rezesbanda mindkét helyszínen remekelt. Képek itt. (Tókos Attila)

Délután öt órakor Mátyás király élettereiről nyithattunk meg érdekes kiállítást. A 16 pannót a kolozsvári Amaryllis együttes részéről László Bakk Anikó néni adta közszemlére.

Zsíros kenyér. Tea, kávé. Vírusölő szerek.... és kezdődhet a koncert.

Fél hétre készültünk el, a nyolc soros kórus-beállás sajnos a hagyományos huszár-dalosok mellőzését eredményezte. Katona Szabi képei itt.

A Gyermekfili kitett magáért, egy órás hangversenyünket Lőrincz Csaba polgármester nyitotta meg, Konrád Emőke konferálta, szavalóink Balogh Dóra és Deák Réka. A szólóénekesek Elekes Orsolya és Elekes Andriska.

A hangversenyt megnézhetitek itt, Farkas Anti remek felvétele.