Ha meghízik, levágjuk....

Böllérnap. A tavalyelőtt az első "disznóvágás fesztivál" rendezvényünk ötlete elég erőltetettnek tűnt. Akkor még nem világosodott meg, hogy ez nem a disznók kiirtásának a profán ünnepe, hanem egy remek lehetőség közösségépítésre, együttlétre, mulatozásra. Farsang idején egy ilyen rendezvény könnyen lehet sikeres, nyerő.

Így volt ez pár napja, február 8-án, szombaton Szentegyházasfaluban is a III. Szentegyházi disznótoros "Mi így szoktuk..." hagyományőrző vetélkedőn.

A Gyermekfili számára a böllérnap a disznókról, malacokról szóló énekek felsorolását jelentette.


A Tókos Attila videóján az általunk gyűjtött hat nótából hangzanak részletek. Kedves olvasónk bizonyosan tudna még disznókról énekelni, a címeket, szövegeket szeretettel várjuk a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. levelesládánkba.


A találkozó az egész települést megmozgatta, 11 disznó lelte halálát, több, mint 800 ember fordult meg az iskola pályáján, a körben álló sátorok mindenikében sajátos, hagyományos húsfeldolgozó üzem működött.


Az abásfalvi cigánybanda járt házról-házra, a téren elhelyezett fenyőfa rönkökből hevenyészett kályhák körül csapatokban próbáltak melegedni kíváncsiék. Mínusz tizenhét fok volt, disznóölésre remek, napfényes téli idő.


A bírálóbizottság elnöke, Jánossy Alíz képsorait is mellékeljük kedvcsinálónak.


Jövőre kedves olvasóinkat családostól, disznóstól elvárjuk szeretettel.

További képek itt!