Huszár vagyok, nem pocsolya kerülő...!

Nekünk is hihetetlennek tűnik, hogy leküzdve mindenfajta félelmeinket, megszerveztük és sikeresen lebonyolítottuk az októberi Hadjáratunkat. Két héttel ezelőtt Mihály Jóska huszárkapitány nem remélt nagyobb rendezvényt egy koszorúzási megemlékezésnél És lám, ha szűk körben is, három naposra sikeredett az októberi toborzás..

A XVI. Őszi Hadjárat első napján zenés-irodalmi estet hallgathattunk. Az Ismerős Arcok együttes és Simó József előadását tapsolta a telt ház. Váratlanul történt az együttes meghívása, nem reméltük, hogy 8-án vendégeink lesznek az Ismerős Arcok. A Magyar Kormány által támogatott előadás-sorozatuk előkelő időpontjában, péntek este mély érzelmi töltetű koncerttel mutatkoztak be Nyerges Attiláék. A Gábor Áron Művelődési Ház színpadán muzsikált a neves együttes, a dalok szüneteiben Simó József építész, Wass Albert kutató olvasott fel Kós Károly, Benedek Elek írásaiból. Az előtérben is ismerős arcokra bukkantunk: kiállítás régi szentegyházasfalvi családi fotókból (György László gyűjteménye). Az előadást követően huszáros nótaest, falatozás, illározás következett az átrendezett nagyteremben, Ismerős Arcokkal. Képek ITT.


Szombaton a hagyományos Hadjáratra 20 lovas és 9 szekérnyi népség indult, táncosok, rezesbanda, tüzérek, filisek. (képek ITT)


A Polgármesteri Hivatal előtt került sor az első verbuválásra, zsíroskenyérrel, pálesszel vártak a Néptanácsosok. Kecskeméti és szegedi sorozóbizottság végezte az alkalmassági vizsgát. KÉPEK.


Koszorúzás volt a bányai templomkertben, köszöntő, szavalat. A rezesek és huszárok fújták a katonadalokat. KÉPÖK.


A felszegi verbuválás a kettős-keresztnél zajlott, Simó Imre is felvétetett a seregbe. A főúton lefelé a falu népe köszöntötte az éneklő bandériumot. FOTÓK.


Délután 3 órakor kezdődött az ünnepi mise, majd megemlékezés a templomtéri Emlékműnél. Opra Erika beszédét a Polgármester és Fodor Tamás csíkszeredai konzul ünnepi gondolatai követték, Deák Réka és Elekes Gellért szavalt, Andriska énekelt. Koszorúzás, majd a huszárok Októberi 13 nótája zárta a megemlékezést. Estebéd a Velencében. FELVÉTELEK.


Este 7-től Filikoncert, huszárosan. Molnár Sándor, a Mária Út gondnoka oklevéllel köszöni a Polgármesteri Hivatal ügyszeretetét, a hangverseny végén pedig Mihály József huszárkapitány veszi át a kitüntetést Berlinger Gábor budakeszi honvédszázadostól. Koncertünk vendégei: Molnár Levente, híres bariton szólista, valamint a Mária Út konferencia résztvevői. KONCERTFOTÓK!

A huszárbálról nincs kép. Mindenki táncolt, nem fotózott!

Tókos Attila arcképcsarnoka ITT tekinthető meg!


Vasárnap. A hagyományos főzőverseny. A filiseket a hatalmas keleti szél elfújta, de ennek ellenére haton vállalták a főzést. A Huszárlaktanya hátsó fala szélárnyékában raktak tüzet, főztek rendkívül ízletes pityókatokányt. Róza néni főzsűri 10-est adott, a huszárok is kóstolgatták. Eközben a laktanyán flekken, tokány és bor mellett folyt a lármás kiértékelő. Ők is a verseny díjazottjai. KÉP.

 

A fényképfelvételeket Garamvölgyi György készítette. Köszönjük!