Járdányi Pál Vargyason

Múlt hét végén, október 19 - 23 között nálunk vendégeskedett a budai Járdányi Pál Zeneiskola 30 diákja és tanáraik.

A Filinek épp Vargyasra volt meghívása. Közös elhatározással döntöttünk és a Fili zenekart járdányis diákokkal bővítettük.Kilenc hegedűs, négy csellós, egy klarinét-és egy fagottos vállalták az együttzenélést.

A szombati közös próbánkat követően majdnem éjfélig szólampróbáztunk mire összeállt a műsor.

Irigylésre méltó szakmai felkészültségük van a járdányisoknak!

 

Az is kiderült, hogy a csellistákkal sokkal tömöttebb, gazdagabb a Filizenekar hangzása. A koncerten Bertalan Örs, a zeneiskola tanára is bemutatkozott karmesterként.

A vasárnapi hangverseny mindannyiunknak nagy élmény volt. Kár, hogy nem hoztak magukkal 15-20 kórustagot is pótolni hűtlen tekergőimet.

A vargyasi kultúrotthon zsúfolásig telt, a bejárat előtt, a lépcsőkön is álltak. A közönség soraiban régi ismerősök: Nagy Eszter magyar tanárnő, Borbáth Szilveszter és Ilkei Árpika népdalénekesek szüleikkel, valamint Lőrincz Tímea régi filisünk. Sokan jöttek Nagyfaluból is!

Ebéddel vártak a vargyasiak, köszöntésünkre Ilkei pap bácsi díszmagyarba öltözött, a polgármester (Sütő Levente) is díszben fogadott,- Pájer György szervezése fényesre sikeredett.

Nemcsak a szervezés nyert, hanem az időjárás is. A vargyasi koncertünket közös napsütéses gyalogtúra előzte meg. A Vargyas szurdokon mentünk az Almási Barlanghoz, onnan a völgy kijáratán értük el az autóbuszainkat.

Szépen, rendben tartott, nagy látogatásnak örvendő turista-csalogató hely lett ez a tündéri völgyszoros.

 

A járdányis diákokat nemcsak kitűnő muzikalitásuk miatt kedveltük meg, hanem az is kiderült róluk, hogy remek sportolók, nagyszerű táncosok, művelt énekesek, bátor hegymászók, tiszta és szép beszédű, jól nevelt gyermekek.

A Múzeum Szállóbeli takarításkor azon is csodálkoztunk, hogy nincs kólás doboz, nem omlik a szemétkosárból a zörgő csipszes zacskó.

Talán emiatt fogyasztották jóízűen a felszolgált reggelit, vacsorát...?

Egyes filisek tanulhatnának tőlük.

Hétfőn délben a Mártonffi iskola diákjai számára önálló hangversennyel kedveskedtek, jutalmuk a Filikalandpark látogatása volt.

Este? Pihenőnek egy kiadós táncház!

Mexerettünk, gyertek máskor is!!!

 

KÉPTÁR az összpróbáról és a járdányisok előadásáról.

KÉPTÁR a vargyasi kirándulásról és koncertről.

VADFIE KÉPTÁR.