Négy mondat

Az egyhetesturnénkról annyit lehetne írni, hogy annyi idő nincs, - olvasni se...

8 nap-8 koncert. Sok. Féltem, hogy nem bírjuk meg. A kórusba sok kisgyerek állt be, még nem ismertük a teherbíró képességüket. A létszámfelesleg miatt majdnem 10 énekes maradt itthon, sajnálatomra. A névsorba bejutók tudták, hogy nagy a tét, vállalták, komoly erőfeszítéssel megoldották a napi költözést, öltözést, erőnlétet. Ez minket, felnőtteket is feldobott, sikeres koncerteket tapsolhatott a közönség.


0. Sepsiszentgyörgy

A szentgyörgyi kiszállásunk nem része a turnés koncertsorozatunknak, de a 10-i szereplésünk az adventi műsorunk összpróbájaként nagyon fontos volt. Itthon nem volt lehetőség átjátszani közönség előtt az anyagot, vállaltuk Lőfi Gellért karmester meghívását Szentgyörgyre.

Az újonnan épített Krisztus Király templom teljesen megtelt, sokan kint rekedtek. Hatalmas érdeklődés fogadott, legközelebb alaposan kigyakorolt műsorral jelentkezünk, ígérem!

Benedek Karcsi ajándék hegedűje Hatos Mónika, IX. osztályos zenészünkhöz került, köszönjük!

A koncertről cikk-beszámoló itt. Katona Szabolcs képei ITT.

 

1. Csík

A mozitermi előadásunk egyfajta összerázó volt, az autóbusz-helyfoglalás utazási rendje is akkor dőlt el. Aznap este avattuk Mihály Boglárka IV. osztályos szólónkat, váratlan sikerrel. Az "Aranyszárnyú angyalt" a turné folyamán még 4 ízben meghallgathattuk. A közönség megtapsolta meghívónkat, Hatos Mártát (néhai hegedűsünk) és lányát, Kingát.

CsíkiképekITT

 

2. Bögöz

Hangversenykörútunk legkisebb helyszínén, a bögözi kultúrházban lelkes közönség várt, 5 sorosra állítottuk a kórust, karnyújtásnyira a hallgatóságtól. A családias hangulat eredményeként a vége felé közösen nótáztak a Filivel. Csáki Enikő köszöntője után töltöttkáposzta-evés, piroskarácsonyfa ajándék, fél 11 körül indulándusz. Képek ITT

 

3. Nagymegyer

Hajnali keserv: útlevélellenőrzés, de - minden rendben! Dunaalmáson régi barátaink, Vass János, Horváth Józsi és csapata virsliztet, teáztat, eközben árad a Duna. Komáromnál lépünk át Felvidékre, délben már a Termálfürdőben halálozunk. SL sofőrünk eközben a busz intercooler slagját drótozza. Fenséges, 3 fogásos ebéd a strand étkezdéjében, a zászlósor alatt: az első széria 50 sétifikálós, utána a fürdősök (100 fő). Koncertünk a templomban, itt énekeltünk 8 évvel ezelőtt is. Köszönjük Zsuzsa néni, barátaink! Szabi képei ITT

 

4. Diószeg, Galánta

Szállásunk a diószegi TEVEL szálló és a Vén Diófa Vezekényben, közös étkezéseink a Tevelben. Házigazdáink Márton Igor és Zsolt, a szállófolyosón cipőpucoló gép, asztali sakk, a szobák saját fürdővel. A galántai koncertünk Kodály szül.napján, három Kodálykórus bemutatkozását követően kezdődik, gyertyás énekeinket közösen daloljuk. A moziterem hatalmas zsinórpadlása felfalja a kórust, minden iparkodás ellenére épp 9-es. Bő vacsora a szállóban, utána a két telefontalan kérésére közös bál, nótaest, táncház. Képválogatás ITT

 

5. Biatorbágy

Az Új iskola látványa a legapatikusabb filis gyermeket is ámulatba ejtette, a pogácsás fogadtatást és az ajándék-Rubik kockákat ne is említsem! Az Aulában a bő hely ellenére ötsoros a kórus, látványa talál az iskola lenyűgöző formáihoz, álomkép a javából. Koncertünk: 9,60. Tamás Gábor épülettervező, a pesti Filiért Alapítvány kuratóriuma, rengeteg rokon, ismerős, valamint Kollár Gábor és Klárika, az első pestiturné (1990) lebonyolítója ünnepelte a karácsonyt a Filivel ezen az esten. 47 fő helyben, 24 Érden és a többiek Budapesten leltek szállást hétfő és kedd éjszakájára. Lukács Isti meghívónk legsikeresebb vállalkozását - a Fili meghívását, fogadásának és közönségének megszervezését - ünnepeltük másnap éjjel biatorbágyi otthonában! Rakás kép ITT és a fili.hu beszámolója ITT.

 

6. Érd

Eredeti szabadnapunk Érddé változott, jókora közönségünk örömére, akik Biatorbágyra nem jutottak el. Simó Károly földink meghívására 15 év után ismét ugyanazt a színpadot népesítettük be, akusztikai, színpadviágítási hátrányaival együtt. Az ásítozós kórus fáradtságának oka a délelőtti Tropikárium-látogatás, majd a közös bevásárlás, hosszas koncert előtti szünet, ámbolygás. Szerencsére a félbanán-csel megmentette a kudarctól az előadást, minek a végén a közönség még sokáig beszélgetett, iszogatott az előtérben, évtizedes lemaradásaikat hozták be.

Karácsony lett! A Műv. Ház személyzetének ölelés ITT, Szabi képei ITT

 

7. Füzesgyarmat

A Pápalátogatást sem előzi meg akkora készülődés, felhajtás, mint a Fili érkezését Gyarmatra. A református templom hosszanti padrendszerét lepadolták, ágyút sütögettek el a koncertünk tiszteletére, borjút vágtak, tészta, "gyümilé", forralt bor, fáklyák, mécsesek a sejtelmes esti ködben. Hangversenyünket filmre vették, szavalat, ajándékcsomagok, közös szállások. A termálfürdőt ingyen használtuk (kültéri medencéjében 40 fokos víz gőzölgött), nénicsapat, önkormányzati képviselők, mesteremberek töltötték fel a fáradófélben levő Fili közösségét. SzervezőTóth Zoltán tiszteletes és felesége. A hála nem maradt el: karácsonyi koncert a javából!

Nézd meg Tóth Tünde koncertfilmjét ITT, Szabi képeit pedig EMITT

 

8. Szatmár

Búcsú, hazaindulás, a határátlépésünket Ambrus Teriék segítik Biharkeresztesről. Szatmáron már négyszer koncertezett a Fili (először 1988-ban), de ekkora közönség előtt soha! Higyed Gyöngyiék lakodalmi töltöttkáposztával, házi süteményekkel jelzik, hogy remekül érezték magukat nálunk az őszi látogatásukkor. A Püspök Úr jelenléte lelkesítő, mindenki segítőkész. A gyertyáktól sem kell félnünk! Tilos. A villanygyertyáinkat használjuk. Nagy energiával oldották meg a filisek a főtéri Nagytemplomi Karácsonyt, gyönyörűen zengett ráadásként a Csendes éj és a Haza is kéne már... búcsúének. Vastaps Sacinak és Rékának a Domine Deus Vivaldi műért, a fegyelmezett és pontos zenekarért, a hazainduló kórusért. A turnénkon nem történt rendbontás, a filisek a legjobb énüket adták, vastaps a szülőknek, kísérőknek.

Képek ITT és Boldog Karácsonyt HS-tól ITT!!