Ősök nézték

A beszámoló nyitóképén látható a fordított világ: a XXIII. népdalos találkozó énekesei a nagyteremben, a közönség pedig a színpadon foglalt helyet.

A megszokottól eltérő székely szoba berendezésű színpadunkon a szombati könyvbemutató meghívott díszvendégei Haáz Rezső népviselet-festményei voltak.

A nagyteremben zajló esemény a honlap-előzetesben meghirdetett menetrend szerint zajlott.


A IX. Törpe Daloskönyv részletes bemutatását követően a több, mint 120 résztvevő átrendezte a termet és körbeülő nótázás kezdődött, középen egy mikrofon állvánnyal. A könyvecskében szereplő évszázados dalgyűjteményt elejétől végéig sorbaénekeltük, néhányat kétszer, háromszor is.

Nehéz és különleges népdalok, tele díszítésekkel. A létrejött hangfelvételen hallhatóak a hibák, de mindenki számára nagy élmény volt a közös éneklés. A hangzóanyag alapján gyakorolható és újratanulható dalokat könnyű lesz javítgatni a kottáskönyv segítségével.


A falvakból összegyűlt dalosközösségek meglepő módon ünnepelték, hogy ezúttal nem vetélkedünk, senkinek sem hiányzott az izgalom, a megmérettetés feladata.

Déli fél 1 órakor végeztünk a hangrögzítéssel, azután kedvünkre nótáztunk, "gyűjtöttük" a X. Törpe Daloskönyv anyagát, amelyben népies műdalok, hallgatók kapnak majd helyet. A könyvecske színe pedig természetesen lila lesz.

A legnagyobb 30 főt meghaladó "családok" Szentegyházasfaluból, Szentkeresztbányáról és Kápolnásfaluból érkeztek. Szép számban jöttek Lövétéről, Almásról valamint Homoródszentmárton is képviseltette magát.


A fényképfelvételeket Elekes Domokos és Katona Szabolcs készítették, a hangfelvételt Tókos Attila végezte.

Domika képei itt, Szabolcs képei itt láthatók. A 35 dalból álló hangfelvételt itt hallgathatjátok meg.