Pünkösdi esztena, koncert

A Szentegyházán áthaladó zarándokút, a Mária-út, mindannyiunk számára lehetőséget és feladatot jelent. Lehetőségünk nyílik településünk megismertetésére, idegenforgalmának gyarapítására. Ugyanakkor feladatunk az erre látogatókat meglepni helyi értékeink bemutatásával.


Ilyen látványosságok egyike a Mária-út mentén kialakított turista pihenőhelyek, zarándok-menedékek kialakítása.


Ennek érdekében a Danielek lázán, egy korabeli esztenát állítottunk fel. A kies telekbe gyönyörűen illeszkedik a gerendaépület, körülötte padok, tájékoztatók. A házikó mindenki számára nyitott eső, vihar esetén remek óvóhely. Felújításáról KÉPEK!


Az esztenák valamikor az elmúlt századokban gyakoriak voltak a hegyaljai települések kaszálóin. A távolabb eső földekre a gazdák és családjaik, a mindennapos járkálást elkerülendő, gyakran hetekre kiköltöztök. Olyankor vitték magukkal tehenüket, lovaikat és berendezkedtek a házikóikba. Ezek deszkatetejű, gerendákból összerótt egyszerű építmények, a bejárati ajtó mellett kövekből összeállított tűzhely, ahol főtt a puliszka, pörkölt, sült a keserűgomba. A nagyobbak a földön, szénába, a kisebbek pedig a bódé mélyében szerelt "polcokon" aludtak, nappal segítettek a szénabegyűjtésben. Az esztena neve arra is utal, hogy ezeket a házikókat gyakran átadták az ott legeltető pásztoroknak. Szokás volt a gerendák belső oldalára bevésni nevet, évszámot, szívet, foglalkozást. Fába rótt történelemkönyv minden esztena. 

A pünkösdi ünnepekre az esztena-épület felállítása mellett természetesen a Gyermekfilharmónia is megtartotta hagyományos pünkösdi előadását. A teltházas koncert közönségét javarészt helybéliek jelentették, idén anyaországi látogató kevés jött.


Koncertünk kimagasló teljesítménye Sándor Saci és Lőrincz Gyöngyvér előadása volt. Meghallgathatjátok a Vivaldi Domine Deust és a többi pünkösdi dalunkat szombat esti hangversenyünkből itt. Farkas Antal felvétele ismét közvetít távolban maradt hallgatóinknak.


Katona Szabolcs fotóit itt láthatjátok.