Szederinda-Rinda

Pár éve volt hasonló hangulat utoljára a nagyfalusi bálteremben. 70 táncos gyermek és 25 muzsikus tanulta újra a felcsíki és moldvai táncrendeket, és a hagyomány kedvéért egy csárdás-forgatóst is.

Meglepetés volt a létszám, mert 40-50 főnél többre nem számítottunk. A táncos közösség életkora 10 év alatt volt. A zenészek sorába viszont jelentkeztek a nagyok, a korelnök Illyés Réka, ő csellósként ezúttal a bőgővel és a gardonnyal ismerkedett. A kezdő muzsikusok az ebédlő teremben Haáz tanár vezetésével tanultak hat táncot.

Egy kislány Nagyváradról és kettő Nagyenyedről színesítette a közösségünket. Ők szüleikkel érkeztek, akiknek élménybeszámolóját érdemes elolvasni itt.

A tábor legkülönlegesebb meglepetése a zenét- és táncot oktatók voltak. Déneske (Gábor Dénes) Csíkszentkirályról érkezett táncoktatásra, Miklós (Palugyay-Masát Miklós) pedig Budapestről a hegedűsök tanítását vállalta. Mindketten szigorú, következetes és alapos oktatók, minden percet kihasználtak. Egy jól felkészült közösséget mutathattunk be egy órás gálaműsorunkkal a szülőknek, hozzátartozóknak zenekarokat, tánccsoportot közösen.

Alapítványainkon keresztül, a BGA támogatásával sikerült a XXI. Tánctáborunkat megszervezni.


A prímásképző-tánctáborról készült képeket itt nézhetitek meg.