Újévi hírek

Felsorolás-szerűen néhány fontos eseményt sorjázunk a Fili évkezdéséről:
1. Koncert: Január 18-án, pénteken Gyergyószentmiklóson hangversenyeztünk. A gyergyói zenekedvelők  bérletes előadás-sorozatának januári fellépői voltunk. A nagy létszámú érdeklődés következtében a szervezők az utolsó pillanatban, érkezésünk előtt egy nappal helyszínt változtattak, a katolikus nagytemplomban került meghallgatásra a Fili. Az előadás helyszínének berendezése nem volt egyszerű, de a mellékelt fényképek jelzik, hogy szép látványban volt részük a nézőknek. A koncert hangzása és hangulata is 9-en felüli osztályzatot kapott. Örömünkre hat gyergyói kis zeneiskolás-hegedűs is velünk muzsikált, akikkel Szentegyházán előzetesen több ízben közösen próbáltunk. Fellépésünkről a Gyergyói Fény TV riportot is közölt, amit megtekinthetnek ITT. Katona Szabolcs fényképfelvételei ITT.
2. Zenehallgatás: Január 27-én délelőtt a Székelyudvarhelyi Filharmónia hangversenyének összpróbájára látogattunk be. Tizenhét zenekari tag vett részt a zenehallgatáson, megfigyelték, hogy próba közben a zenészek fegyelmezettek, nem mobiltelefonoznak, a kottáikba jegyzetelnek, betartják a karmester utasításait. Beethoven II. szimfóniáját (D dúr) hallgattuk. Előzetesen a Hangversenykalauzból Molnár Beáta felolvasta az ide vonatkozó tudnivalókat. Szállításunkat a Mártonffi Iskola támogatta.
3. Pótvizsga: A Filizenekarba vonósok számára pótvizsgát hirdetünk február 4-én, hétfő déli 1 órára. A jelentkező kottából kell tudjon hat hangsort, ötven népdalt, vizsgadarabot kívülről, majd kottaolvasási képességeit mérik fel (prima vista). Bejutó jegy-általános: 9.
4. Közgyűlés: A Filharmónia Alapítvány tisztújító közgyűlést tart január 30-án, szerda este 7 órától. A gyűlés folyamán az alapítvány adatfrissítésére is sor kerül. Meghívottak: Ülkei Olga és Székely Enikő ügyvédnők Székelyudvarhelyről. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
5. Vetélkedő: A Homoródmenti Népdalvetélkedőnk idén március 9-én, szombaton zajlik. A hagyományos március első szombat időpontról változtatni kényszerültünk, mert ezen a napon, - március 2-án - zajlik a megyei farsangtemetés, sok dalosunkat lefoglalja. A 9-i vetélkedőre a szabályzatot és a javasolt kötelező népdalt jövő héten a honlapon olvashatják.
6. Magyar Kultúra: Január 27-én ünnepelte Szentegyháza a Magyar Kultúra Napját. A kiadós estélyen, vasárnap este fellépett a Gold Band, Hüpürcsös néptáncegyüttes, Vigyorgók színtársulat, Canticum Novum egyházi kórus. Megtekintettünk négy kisfilmet az udvarhelyszéki Magyar Kultúra díjjal kitüntetett helyi személyiségekről. A Filit a kisfúvós együttes 11 tagja képviselte.
7. Támogatás: A Gyermekfilharmónia teljes tagsága fontosnak tartja a hargitai erdősítés ügyét. A frissen alakult és kitartó munkával tevékenykedő Közbirtokossági Egyesület megsegítését tűztük ki célul a következő időszakra. Az Alapítvány döntése nyomán átadtunk 30 ezer lej összegű támogatást, a nyári hangversenykörútjaink folyamán begyűjtött adományainkból. Munkával is számítunk segíteni: a májusi Filharmónia Napok kiemelkedő programja lesz idén is a csemeteültetés a Hargitán. (május 4, szombat)
8. Disznóság: Disznótor Szentegyházán, a második alkalommal! A Polgármesteri Hivatal által szervezett böllérnap idén február 9-én zajlik. A disznóölő versenyre a Filharmónia is benevez mindenféle disznókról, malacokról szóló énekekkel, no meg egy nagy fazék korhelylevessel!