EuroPassió

Június 7-én a somlyói templomban énekelt a Fili. Tiszta zenekar, pontos kórus, csodálatos templom, lelkes közönség.

Műsorunk háromnegyed órás, közönségünk 16 országból sereglett össze, mindannyiuknak nagy meglepetés volt az előadásunk, hiszen hat nyelven daloltunk.

A rendezvényről és programjáról, melynek megnyitójára régi filisünk hívott meg, ITT OLVASHATTOK.

A teljes koncertről felvétel készült, melyet ITT NÉZHETTEK meg.

A Fili most két hétig szabadságon van, legközelebbi hangversenyünk a derzsi falunap alkalmából jún. 30-án lesz. Sok sikert addig is a felvételiző, érettségiző, abszolváló diákjainknak!!

A somlyói koncertet Katona Szabi is rögzítette, fényképeit itt láthatjátok!

Pünkösd, Passió, Egyebek

Az évad legfontosabb koncertje felé közeledünk. Csíksomlyóban muzsikálunk a templomi szentélyben, a Mária szobor előtt, június 7-én, pénteken.

A rendezvény,amit a Fili muzsikája nyit meg, az EUROPASSIÓ. A nemzetközi találkozón 16 ország passiójáték-közösségei vesznek részt, az óriási rendezvényről részleteket a Székelyhon tudósításában lehet olvasni itt.

A Gyermekfili műsorában természetesen egyházi dallamok és alkalomhoz illő énekek kerültek beválogatásra, - hat nyelven fogunk dalolni a somlyói templomban. A román és holland énekünk ősbemutató lesz, emellett két német dal valamint lengyel és angol kedvenceinket is előadjuk a magyar népdalfeldolgozások és történelmi dalok mellett.

Jövő héten a honlapunkon koncertfelvételeket és beszámolót is követhetnek.

 

 

A Fili pünkösdi hangversenyeiről:

Két ízben léptünk teltházas közönség elé, mindkét alkalommal zenei élmény volt a műsorunk. Nekünk is. Erről, Katona Szabi fotóit itt nézhetitek!

 

 

Egyébként választások közelednek, a készülődés minden időnket lefoglalja.

Bízunk a sikerben, amihez hasonlókat a kedves olvasóknak is kívánunk szeretettel!

Filinapi krónika

Két hete lejárt, de a fénykép-riportok még mindig friss emlékeket hoznak a Fili42-ről.

Az alábbiakban Katona Szabi képsorait nézegetve kívánok boldog Fili42-t!

Valcer

Debrecenből érkeztek a filinapi záróelőadás vendégtáncosai. A Fili kapcsolata velük Nyíradonyban született, Kondásné Erdei Mária jóvoltából 2011-ben már megismerhettük őket a szentegyházasfalvi színpadon. Az együttes a debreceni virágkarneválok állandó fellépője, európai táncversenyek győzteseit tapsolhattuk itthon.

A Fili42 május 5-i zárónapján nemcsak az ifjúsági-felnőtt táncosok, hanem az utánpótlás gyermekcsoport is bemutatkozott. Oktatójuk, műsorvezetőjük Bíró Csaba koreográfus. A pazar estélyen nemcsak a páros táncaiknak, hanem a csodálatos ruhakölteményeknek is együtt örült Szentegyháza közönsége.

A gálaest zárópillanata családiasra sikeredett. A szervezők és táncosok név szerint a színpadhoz szólították az őket vendégül fogadó filis gyermekeket, megölelgették, megajándékozták őket hálából.

Kántor Anna felvételeit itt nézhetitek.

Fili 42 előzetes

Születésnapi eseményeink jóval előbb megkezdődtek. Bezsúfoltuk a bútorfestő- és varrótáborunkat a május elseje időszakra, mert a vakáció napjai erre adtak lehetőséget. Az iskolaépületet elkértük, az első teremben ( V. B.) festőkaláka, a következőben pedig a varrótanfolyam kapott lehetőséget. Kis létszámmal, összesen 20 fővel dolgoztunk, közös ebédeinkre Róza néni főzött. A hagyományos étkezés utáni előadások az ebédlőben rögtönzött szőnyegpódiumon felejthetetlenek. A mellékelt képsorban a télen születettek szavalnak, muzsikálnak, énekelnek. A búcsúebéd után kiderült, hogy a varrótanfolyamosok Fili42 zászlócskával köszöntötték a születésnapokat: Fili42 - Festőtábor 25.

A fényképeken látható előadók között szereplő ismeretlen lány Forró-Erős Dóra. Ő a Gyermekfilharmónia életéről készít filmet, tudósítást, remekül szavalt.

Támogatás és pályázatok híján nem mertük nagyobb létszámúra duzzasztani a tábort. Csendes, nyugodt vakációs hangulatú közösség dolgozott, Lőrincz Márton kopjafát is faragott. A felnőtt résztvevők hat ajándékszéket készítettek a Fili-turnéra. Köszönjük! Képek itt.

 

A Filinapi előkészületek fontos mozzanata az iskola és Műv. Ház közötti lerongyolódott kerítés kicserélése volt alapítványunk pénzügyi segítségével. A kerítés faanyagát a líceum műbútorasztalos szakosztálya készítette elő, összeállítását Bizsi Imre és csapata, a vasmunkát pedig Tamás Attila csoportja végezte. Festőinasok a VII.A osztályból Tankó Botond, Both-Simó Márk és Dániel László.

HS fotók itt!

 

A május 2., csütörtök esti összpróbával zártuk az előkészületeket. Erről Kántor Anna képei bizonyítanak itt. Az összpróbán a kórus és zenekar a két holland és román éneket szólaltatták meg közösen. A Filinapok részletes beszámolója és képanyaga hamarosan látható lesz.

A FILI42 zenei fesztivál programja

2024. május 3. - péntek

- du. 5 óra - vendégek fogadása (Székelyudvarhely, Hegykő, Debrecen)

- este 7 óra – Gábor Áron Művelődési Ház koncertterme

Székelyudvarhelyi Palló Imre Zeneiskola vonószenekarának hangversenye - vezényel Veress Viktória

Fili42 gálahangverseny, Leg Díjak kiosztása - vezényel Haáz Sándor

- fáklyásmenet, utcabál zárja a napot, muzsikál a Szentegyházasfalvi Rezesbanda.

- tábortűz a Filicsűrnél, koczintás

 

 

2024. május 4. - szombat

- reggeli, majd 9 órától indulás csemeteültetésre, ami a turbina gátja fölötti oldalban lesz

- közös ebéd d.u. 2 óra körül (főz: Katona Csaba)- pléhtányért hozzatok!!!

- este 7 óra – Gábor Áron Művelődési Ház koncertterme

Hegykői Bolla Géza Gyermekkórus lakodalmas játékok - irányító Zambó Erzsébet

Madéfalvi Schola énekiskola diákjainak előadása - zenei irányító Ványolós András

- este 9 órától kínálkozás, Filibál a Művelődési Ház nagytermében.

 

 

2024. május 5. - vasárnap

- szentmise után Csűrkaland a vendég-gyermekeknek

- búcsú Hegykőtől

- Debrecen kirándul

- este 6 órától estebéd

- este 7 óra – Gábor Áron Művelődési Ház koncertterme

Debreceni Valcer Táncstúdió gálaelőadása - szervező Kondásné Erdei Mária

 

2024. május 6. - hétfő

- búcsú Debrecentől

Zomertournee 2024

Együttesünk 2018 folyamán kapott meghívást németországi (Hannover, Passau) illetve hollandiai (Hága, Zwolle) fellépésekre. A meghívási szándék egyházi elöljáróságoktól érkezett, akik a diaszpórában végeznek szolgálatot. Az alapötlet a sikeres svédországi filiturnét követte, ahol a Gyermekfilharmónia templomi hangversenyeinek átütő sikere volt. Először a vírusjárvány, majd a háborús hírek miatt tolódott, idénre viszont megoldhatónak találtuk a turné megszervezését .

 

2024. augusztus időszakra nagyszabású hangversenykörutat szerveztünk, amelyben a nyugati fellépéseinket Erdély- és magyarországi helyszínekkel egészítettük ki. Autóbuszos utazásunkat ilyen módon próbáltuk szakaszosítani.

 

A hangversenykörutunk összköltségét pályázati úton ill. önerőből próbáljuk fedezni.

 

Együttesünk fellépéseit nagy érdeklődéssel várja a német- és hollandiai magyar közösség, emellett nem titkolt szándékunk holland és német gyermekkórusokkal való kapcsolatfelvétel is. Ennek érdekében a repertoárunk anyagát elküldtük Hannoverbe, Urk-be valamint Zwolleba és sikerült bevonzani vállalkozó szellemű énekes gyermekeket a Fili énekkarába, akik velünk együtt turnéznak.

 

A turnénk érdekében holland és német énekek megtanulását kezdtük el, ezekből a május 3-i Filinapi koncerten hallhat a közönség.

 

A turné részletes leírását itt olvashatod, az általunk megtanult holland gyermekkórus dalait pedig itt és itt hallgathatod.

A DZSUNGEL KÖNYVE

Tíz év szünet után, újra városunkban vendégszerepel a Budapesti ELTE ZENÉS SZÍNPADA. Közel harminc esztendeje, hogy magas szintű musical előadásokkal ajándékozták meg Szentegyháza nagyérdemű közönségét: A KUTYA, AKIT BOZZI ÚRNAK HÍVTAK, JÁNOS VITÉZ, HEGEDŰS A HÁZTETŐN, NYOMORULTAK, CABARET. Fellépéseiket a Bartók Házban tapsolhattuk, idén felköltöznek az átépítés miatt.

2024. április. 15 és 16- án (hétfőn és kedd este 7 órától) A DZSUNGEL KÖNYVE – című musical előadásukat mutatják be a Gábor Áron Művelődési Házban. Igényes díszletekkel, különleges színpadépítéssel várják a közönséget, a darab énekbetéteit élőzene kíséri.

A társulatot régi szokása szerint a Gyermekfilharmónia látja vendégül a Múzeum Szállóban.


Újra itt van! Újra itt van....


A rendező jegyzetét az előadáshoz itt olvashatod.

Mozizunk

A közös filmvetítés, közös moziélmény újra hódít. Szentegyházán is. A Nárcisz-réti, szabadtéri vetítések sikerén felbuzdulva, idén a Művelődési Ház lehetőségeit használtuk ki négy ízben is.


Kétszer Filimozira hívtuk a művészfilmek kedvelőit, elsősorban a filis gyermekeket. Másfél hónappal ezelőtt a Zeffirelli Rómeó és Júlia angol -, majd három hete A leány gyöngy fülbevalóval című angol-holland művészfilm megtekintésére gyűltünk össze a nagyteremben. Saját gépünkkel, saját örömünkre.


Adódtak ennél nagyobb ívű megmozdulások is. Széles körben meghirdették a Semmelweis Ignác életéről forgatott film bemutatóját, amelyre egy hónappal ezelőtt teltházas vetítést tartott a Vándormozi. Nagy sikere volt a remek magyar történelmi orvos-filmnek. Sokáig beszéltek róla.


Vasárnap este a Most vagy soha! szintén magyar történelmi kalandfilm bemutatójára került sor. A '48-as forradalom kitörésének első 24 óráját dokumentáló film szintén teltházat vonzott, noha megjelenését rengeteg túlfűtött kritika előzte meg. Ez a film nem volt korhatáros, így igazi családi mozinak lettünk részesei, sok-sok ifjúval, gyermekkel. A filisek roppant élvezték a vetítést, utólag szívesen meséltek az élményeikről. Minket, felnőtteket is megérintett egynéhány katartikus jelenet: a nyomda, a Múzeum, a gyermekek forradalma záróképe.

Ritkán adatik meg, hogy a bemutatót közönségtalálkozó kövesse. A vetítést követően a film rendezői stábja és két kimagasló színésze is vendégünk volt, beszélgetéseink folyamán sok titkot tudtunk meg a film forgatásának körülményeiről, forgatókönyvi elképzelésekről.

Köszönjük a bizalmat, jöjjenek máskor is!

KÉPTÁR!

Háromszázhúsz volt

Múlt szombaton a XXVI. alkalommal tartottuk meg a Homoródmenti Népdalvetélkedőt Szentegyházasfalu színpadán.

Homoródmentéről hét jól felkészült népes család jelentkezett, rajtuk kívül Nagysármás és Békéscsaba énekesei zárták a műsort.

A sorrend megállapítását rendszerint a legfiatalabb résztvevő szokta végezni, ez alkalommal Benedek Ilona 9 hónapos kápolnási baba (Ozsváth Barbi lánya) volt a sors keze.

Nekünk, a szentegyházasfalvi csoportnak jutott a legelső fellépés, utána Homoródszentmárton, Szentkeresztbánya, Lövéte, Kápolnásfalu, Recsenyéd-Gyepes-Homoródremete, végül Homoródalmás zárta a versenyt.

Nagysármás és Békéscsaba a homoródmenti fellépők után következtek. A dalolást hagyományosan a szentegyházasfalvi huszárcsapat fejezte be, mialatt a terem ebédlővé "alakult". A huszárok énekléséről Farkas Anti felvételt készített, amit a Simó Márton Élő Székelyföld riportjában közzétettek. Az írás itt megtekinthető.

A legnépesebb család Szentegyházasfalu, a következő Kápolnás, majd Homoródszentmárton 44 fővel. Ekkora létszámokat még nem látott a színpadunk! Így történhetett, hogy 320 fellépő mellett 25 meghívott vendéggel együtt kis híján 350 fő ebédelt gulyáslevest, töltött káposztát.

A Gyermekfilharmónia tagjai voltak a felszolgálók, a filis kísérők pedig segítőtársak az étkeztetésben.

A bírálóbizottság ugyanaz a három szakember, mint tavaly bőségesen díjazta a dalnokokat. Értékelésükben kiemelték, hogy az eddigi vetélkedők sorában az idei az aranyérmes. Válogatott, szép dalkincs, javarészt régi stílusú énekek között alig találtak értéktelenebb, művies éneket.

Örömünkre számos fellépő, szólista válogatott a nemrég megjelent IX. Törpe Daloskönyv anyagából, amely a régi helyi dalokat népszerűsíti.

A családias hangulatot tetézte a színpadi vetett ágy párnáin elaludt sármási kisgyermek, akit a lármás, rezeshangú huszárbanda éneke sem zavart.

A rendezvényünkről Katona Szabi képeit lapozgathatod itt. Szentkeresztbánya és Szentegyházasfalu előadásáról videófelvételt készített Mihály Tibor.

Idén, újításként, a fellépő családok és azok szólistáinak hangfelvételeit meghallgathatod itt!


Alkategóriák