Beszámoló 2015

Készült 2016. április 8-án, a Gyermekfilharmónia Alapítvány évzáró gyűlésén. Jelen vannak a kuratóriumi-, ill. pártoló tagok.

Az elnök köszönti az egybegyűlteket. Mielőtt felsorolná a gyűlés napirendi pontjait, megemlíti, idén 25 éves alapítványunk.

Napirendi pontok:

 

0. Az elnök jegyzőkönyv-vezetőnek javasolja Szabó Enikőt, a közgyűlés egyöntetűen megszavazza.

 

1. A Filharmónia Alapítvány munkájának 2015. évi értékelése.

 

Az elnök visszaemlékezik a 25 évvel ezelőtti alakuló ülésére, külön köszönti az Alapítvány alapító tagját Nagy Eszter tanárnőt, beszédében méltatja Demeter Ibolya, Burus Tibor és Szabó Klára hajdani alaptagok munkásságát is.

 

A Gyermekfilharmónia Alapítvány a gyermekeknek és az együttes teljesítményének köszönhetően lett sikeres. A filharmónia tagok komolyan veszik a próbákat, érezhető az otthonról jövő támogatás is. A mai filis gyermekek szülei hajdani filis tagok. Ennek köszönhetően – ha kis mértékben is, de – településünk zenés faluvá kezd alakulni, a családban nem ritka az együttzenélés, muzsikálás.

 

Az együttes tagságát számba véve 140 koncertképes és 38 újonc gyermek volt beírva a 2015-2016-os tanévre.

 

A kórustagokat felvételi nélkül bevesszük az együttesbe, ha kiállja a „próbákat” (órákra rendszeresen járni, helyi fellépéseken, kicsi turnékon jelen lenni), turnéra számíthat a dalos.

 

A zenekari tagok októberben felvételiznek, a helyek száma viszont korlátozott, így többnyire hely nélkül jutnak be a muzsikusok a zenekarba, várják az üresedést. Ez idő alatt folyamatos előkészítésben vesznek részt.

 

A fúvósok oktatásának egy részét Bálint Sándor Tanulók Háza zenetanára átvállalta. Ezen kívül a hegedűoktatásban jó eredményeket érnek el Veress Csaba csíkszeredai hegedűtanár tanítványai. Szombatonként foglalkozik a gyermekekkel, a kiszállásának díját Alapítványunk állja.

 

A Filharmónia együttes muzsikusai közül sokan a szakoktatást választották, vannak művészeti iskolás gyermekeink is: Tókos Roland, Benedek Szilárd, Dániel Kinga, Pál Dorottya.

 

A Gyermekfilharmónia éltető-vonzereje a fellépések és a turnék. Most Kanada a „csali”, ahová 2017-ben mennénk. Annak ellenére, hogy ez a terveink napirendi pontjához tartozna, mégis itt megemlítjük. Vizsgaidőszak lesz a kiszállás időpontja, így már most úgy kell készíteni a gyermekeket, hogy ütőképes legyen a csapat a jövőbeni vizsgázók nélkül is. Idei turnénk Lengyelországba vinné a muzsikusokat, szerencsére nem az érettségi és pótérettségi időszakban.

 

Idén 14 ballagó diákot számlál az együttes, érett hangzását nekik is köszönheti a Fili.

 

A 2015-ös koncertek sora közül az elnök kiemeli az Esztergomban és Győrött tartott koncerteket.

2. Az Alapítvány rendezvényei. Évente 5-6 nagy rendezvényünk van a Filharmónia turnékon kívül: népdalvetélkedő, bútorfestő tábor, prímásképző tánctábor, októberi hadjárat, nyári képzőművész táborok, ciripelő. Bevált módszerünk: minden rendezvény végén tanulságlistát írunk, remélve, hogy a következő év rendezvénye gördülékenyebb lesz, kevesebb hibával.

 

3. Ingó és ingatlan ügyek. A Szeltreszen levő telek lehetetlen állapotba került. A környék kőfejtői telepnek használják, bért nem fizetnek érte, nem lehet így értékesíteni sem. Előfordulhat, hogy ügyvédhez kell folyamodnunk. A Filiházban bővítettük a Csűrkalandot, a gyermekek nagy örömére. A Múzeum Szálló ügyében nem haladunk előre, a bérlését nem tudjuk a Tanáccsal tisztázni, annak ellenére, hogy a Szálló jövedelmét visszafordítjuk az épületre.

 

4. Fejlesztések. Befejeztük a Kultúrkonyha kiépítését, a falugondnoksággal együtt feliratos tányérkészlettel, evőeszközzel szereltük fel. A Filharmónia melegvíz rendszerrel, ipari mosogatókagylóval szerelte fel a konyhát, a hátsó traktust zsögödi kővel kiköveztettük. A Kultúrház nagytermének felújításába is beszálltunk. 2015 telén Elekes István a Tanács által meghirdetett pályázatra vállalta a teljes belső felújítást. Ebbe az Alapítvány kb. 20.000 lejt pótolt. Igényes, szép munkát végzett Elekes István csapata, otthonos a Nagyterem.

 

5. A Fili háttere. Jól összeszokott 9 tagú kísérőcsapat vállalja a gyermekek gondozását, koncertek előkészítését a turnékon. A turizmusi munkákban egy emberrel kevesebben dolgoztunk 2015 nyarán, Lőrincz Jolán beteg, igyekszünk hiányát pótolni. Ebben nagy segítségünkre van Róza néni és Margit.

 

6. Tervek 2016-ra. Legközelebbi nagy megmozdulásunk a Filinapok, ekkor osztjuk ki a leg-díjakat, amelyeket idén az érettségizők kapnak kézhez. Táborainkat is megtartjuk, nyári turnétervünk alakulóban.

7. Pénzügyi beszámoló. Mihály Noémi könyvelő szerint sikeres évet zárhatunk.

 

8. Pályázatok helyzetéről Szabó Enikő tudósít – csatolva.

 

9. Turizmus helyzete. 2015-ben 545 vendég fordult meg házunk táján, amiből 300-an a kiszállásaink vendégfogadói, cserecsoportok voltak. Ezek költségeit a többi vendég utáni árrésből fedeztük. Még mindig gond, hogy Alapítványunk kiállítja a csoportra a számlát vendégfogadásra, de a házak, ahová kiosztjuk a vendégeket nem számlaképesek. Jövedelmi adót így csak Alapítványunk fizet.

 

10. Honlap-kérdés. Tókos Attila működteti a honlapunkat, annak ellenére, hogy kevés az idő, igyekszünk frissek, naprakészek lenni. A facebook oldalon létrehoztunk egy zárt csoportot, ahol nem-honlap témákat lehet olvasni, böngészni. (értesítések, szövegek, kulisszatitkok). Gyarmati Máté is nagy segítségünkre van.

 

11. Hozzászólások. Elekes István szerint erősíteni kell a köztudatban, hogy a Művelődési Ház attól ilyen impozáns, míves, otthonos, hogy a Gyermekfilharmónia Alapítvány sokat fordított az épületre: színpad, könyvtár, előtér, vizesblokkok, lépcső, konyha.

A pesszimista egy jól informált optimista – mondja aforizmáját Elekes István, de mi úgy érezzük, ennyi Fili-információ után, még több a jókedv, tenni akarás, optimizmus!!!!!

 

 

Több téma nem lévén az ülés bezártuk.

 

k.m.f

Jegyzőkönyv-vezető