Tevékenységi beszámoló 2017.

A Gyermekfilharmónia 2017. évi tevékenységéről beszámoló:

Január 6: Szentjobb /  Január 7: Marosvásárhely

Együttesünk a Madéfalvi veszedelem kerek évfordulós ünnepségére a Marosvásárhelyi Kultúrpalotában mutatott be ez alkalomra előkészített énekes előadást. Előző napon a Partiumban látogattuk meg szentjobbi huszár ismerőseinket, a téli huszárnapokat templomi hangversennyel nyitottuk. Két napos kiszállásunk célja a gyermekek turnézó közösségének kialakítása egy esedékes kanadai utazás céljából.

Március 4: XIX. Homoródmenti népdalvetélkedő

Homoródmente faluközösségeit hívtuk meg, a színpadon CSALÁD-ként kellett megjelenjenek minden korosztályt képviselve.

Nemcsak látványában, hanem a közös és egyéni énekek megválogatásában is megmutatkozott a Népdaltalálkozónk nagykorúsága. Lassan-lassan mindenki rájött a "család-éneklés" varázsára, valamint arra, hogy igényes népdalválogatásokkal jelentkezzenek falvanként.

Március 15: Ünnepi hangverseny

Hagyományosan a helyi Huszáregyesület csapatával énekelt közösen a Gyermekfilharmónia kórus, zenekari kísérettel, a szentegyházasfalvi színpadon. Repertoáron a „48-as dalok”, feldolgozások szerepeltek, a dalcsokrok között szavalat és énekszóló hangzott el.

Április 18 - 22: Bútorfestő tábor

Bútorfestésre hívta a Fili a szentegyházi fiatalságot. A Bútorfestő tábor 1998 óta évi rendszerességgel működik mindig a tavaszi szünidőben. Idén 60 táborozó pingált, ontotta a virágot. Ezúttal hímző tanfolyam is indult két meghívott oktató segítségével.

Május 4 - 8 : Filharmónia Napok 35

A Filharmónia Napok Szentegyháza jeles zenei ünnepségsorozata. Esti hangversenyeinkre Hegykőről, Debrecenből és Nyíradonyból érkeztek dalegyüttesek. A Fili születésnapját ezúttal Kodály Zoltán születésének 135. és halálának 50. évfordulójának szenteltük. Kodály tesztet oldottunk, 16 ezer fenyőcsemetét ültettünk a szülőkkel közösen a Hargitára, szabadtéri főzőversenyt is szerveztünk. A 35 éves Filit fáklyásmenettel és utcabállal ünnepeltük.

Június 1: Mentésügyi konferencia 20.

A Filharmónia Székelyudvarhelyen köszöntötte a Nemzetközi meghívott orvosok közösségét egy órás hangversennyel.

Június 2: Államelnöki látogatás

A pünkösdi zarándoklat alkalmából Magyarország elnöke, Áder János, feleségével és az őt kísérő delegációval meglátogatta a Gyermekfilharmónia székhelyét, majd megtekintette ünnepi hangversenyünket. Az ezt követő közös fogadáson vendégkönyvünkbe jegyezte jókívánságait, sok szerencsét kívánt közelgő kanadai turnénkhoz..

Június 3 - 4: Pünkösdi hangversenyek

A pünkösdi zarándokok hatalmas részvételével két gálahangversenyt tartott a Gyermekfilharmónia együttes a szentegyházasfalvi Műv. Ház nagytermében és a felújított iskolai udvartéren.

Június 24 - július 5: Hangversenykörút Kanadában

Idei Nyári Turnénkra Kanadába kaptunk meghívást. Utazásunk június 23 - július 6 időszakban zajlott 127 gyermek és 13 felnőtt részvételével. A Gyermekfilharmónia Kanada 150 éves függetlenségi évfordulójára utazott Ontario és Quebec tartományokba. Hangverseny körutunk címe: 150 gyermekhang a 150 éves Kanadáért. Ötletgazda Takács Katalin KMK Egyesület elnöke, a turnét szervezte a Kanadai Magyar Nagykövetség és Konzulátus. Főtámogatónk Magyarország Kormánya, Külügyminisztérium.

Helyszínek: Erdőszentgyörgy - Ottawa - Toronto - Cambridge - Kitchener - Windsor - London - Welland - Niagara Falls

Július 14: Városnapi hangverseny.

A Gyermekfilharmónia a díjátadó ünnepség után tartott sikeres hangversenyt a szentkeresztbányai sportpályán. A szülők és érdeklődők számára kanadai utazásunk élményeit elevenítettük fel angol és francia énekekkel.

Augusztus 20: Szent István napi koncert

Ünnepi hangversenyt tartottunk augusztus 20. alkalmából Szentegyházasfaluban.

Augusztus 21 -29: Fili Keleten

Augusztus 21-én, hétfőn este román nyelvtanulás céljából nyolc napos hangversenykörútra indultunk.

A moldvai (Bákó környéki) csángó falvakban öt napig voltunk a helyi családok fizető vendégei, ez alatt három alkalommal színpadra léptünk megmutatni túlnyomóan román nyelvű dalokból összeállított műsorunkat Magyarfaluban, Lészpeden és Bákóban. Ezeken a fellépéseken 30 csángó gyermek is szerepelt, akik megtanulták a „Fili daltár” segítségével az énekeket.

Ezt követően a 30 „vendégünkkel” és azok kísérőivel közösen utaztunk a román tengerpartra, nyelvtanulmányainkat immár teljesen román közegben tökéletesíteni. Hangversenyeinket Techirghiol és Eforie Sud nyári színpadain hallgathatta meg a tengerparton nyaraló román közönség.

Szeptember 4-8 : Prímásképző- tánctábor

A Gyermekfilharmónia hegedűseit évente táncházprímás oktatásban részesítjük. Tanárunk Sinkó András. Idén 12 hegedűst, 2 brácsást és 1 nagybőgőst foglalkoztatott. Ezalatt a nagyteremben 60 főnél is több gyermek udvarhelyszéki, felcsíki és moldvai táncrendet tanult.

Szeptember 9: Parajdi Sóbánya, Lövétei Falunap - koncertek

A Melinda Impex, - Székelyföld egyik legsikeresebb kereskedelmi vállalkozása (vasáru, szerelvények) - ügyfelei számára szervezett továbbképzést, aminek búcsúprogramja a parajdi sóbányában levő Fili hangverseny volt.

A nap második felében a Lövétei Ifjúsági Napokra voltunk hivatalosak.

Október 2: Felvételi a Gyermekfilharmóniába

Hagyományos felvételi vizsgánk eredményeképp a búcsúzó zenekari tagok helyébe új zenészek kerültek. Hat hegedűs, hat fúvós és egy ütős vizsgázott kilencesen felüli eredménnyel.

Október 6 - 8: Őszi hadjárat

Az Őszi Hadjárat tulajdonképpen a Hagyományőrző Huszárok rendezvénye, de a Gyermekfilharmónia szervezési támogatása elengedhetetlen. Számunkra fontos esemény ez, mert a gyermekkórus ismételten együtt énekelhet, bővítheti repertoárját a kitűnő hangú, sokat éneklő huszárcsapat közreműködésével.

November 4: Cziripelő

Vendégeink a Nyíregyházi Igrice Egyesület által kiválogatott 15 kisdiák, akik a mieinkkel mérik  össze tudásukat ének-, vers- és mesemondásban. Az előválogatást követően 28 helyi gyermek kapott "ciripelő cédulát", amivel jelentkezhet a versenyen. Jelképünk  gyertya és alma.

November 10: Orvos konferencia hangverseny Csíkszeredában

A néhai mozi teremben köszönthetjük az erdélyi orvosok nemzetközi továbbképzését. Zenei estélyünk este 8 órakor kezdődött.

December 15-23: Téli turné

Adventi hangversenykörutunk során idén Felsősófalván, Dabason, a Budapesti Bazilikában, Mosonmagyaróváron, Passauban, Schardenbergben, Gyarmaton és Debrecenben fogunk koncertezni.

December 30: Év-végi záróhangverseny Szentegyházasfaluban

 

Őszinte tisztelettel  Haáz Sándor, zenetanár és a Fili

Szentegyházasfalu, 2017. október 27.