Háromszázhúsz volt

Múlt szombaton a XXVI. alkalommal tartottuk meg a Homoródmenti Népdalvetélkedőt Szentegyházasfalu színpadán.

Homoródmentéről hét jól felkészült népes család jelentkezett, rajtuk kívül Nagysármás és Békéscsaba énekesei zárták a műsort.

A sorrend megállapítását rendszerint a legfiatalabb résztvevő szokta végezni, ez alkalommal Benedek Ilona 9 hónapos kápolnási baba (Ozsváth Barbi lánya) volt a sors keze.

Nekünk, a szentegyházasfalvi csoportnak jutott a legelső fellépés, utána Homoródszentmárton, Szentkeresztbánya, Lövéte, Kápolnásfalu, Recsenyéd-Gyepes-Homoródremete, végül Homoródalmás zárta a versenyt.

Nagysármás és Békéscsaba a homoródmenti fellépők után következtek. A dalolást hagyományosan a szentegyházasfalvi huszárcsapat fejezte be, mialatt a terem ebédlővé "alakult". A huszárok énekléséről Farkas Anti felvételt készített, amit a Simó Márton Élő Székelyföld riportjában közzétettek. Az írás itt megtekinthető.

A legnépesebb család Szentegyházasfalu, a következő Kápolnás, majd Homoródszentmárton 44 fővel. Ekkora létszámokat még nem látott a színpadunk! Így történhetett, hogy 320 fellépő mellett 25 meghívott vendéggel együtt kis híján 350 fő ebédelt gulyáslevest, töltött káposztát.

A Gyermekfilharmónia tagjai voltak a felszolgálók, a filis kísérők pedig segítőtársak az étkeztetésben.

A bírálóbizottság ugyanaz a három szakember, mint tavaly bőségesen díjazta a dalnokokat. Értékelésükben kiemelték, hogy az eddigi vetélkedők sorában az idei az aranyérmes. Válogatott, szép dalkincs, javarészt régi stílusú énekek között alig találtak értéktelenebb, művies éneket.

Örömünkre számos fellépő, szólista válogatott a nemrég megjelent IX. Törpe Daloskönyv anyagából, amely a régi helyi dalokat népszerűsíti.

A családias hangulatot tetézte a színpadi vetett ágy párnáin elaludt sármási kisgyermek, akit a lármás, rezeshangú huszárbanda éneke sem zavart.

A rendezvényünkről Katona Szabi képeit lapozgathatod itt. Szentkeresztbánya és Szentegyházasfalu előadásáról videófelvételt készített Mihály Tibor.

Idén, újításként, a fellépő családok és azok szólistáinak hangfelvételeit meghallgathatod itt!