Filinapi összegző

A Filharmónia tevékenységének lényeges része volt, hogy kimozdítsuk az embereket otthonaikból, felállítsuk a képernyők elől közösségben énekelni, muzsikálni. Erre fel a Fili38 születésnapra szégyenszemre pont mi kényszerítettük a Filitagságot és kedves közönségünket a virtuális térbe. Nincs mit tenni, a covid győzött.


Az internetes Filinapok ötletével pár hete régi videós barátunk Keresztes Pali köszöntött be Marosvásárhelyről. Fontosnak találta, hogy az elmúlt 30 év megőrzött felvételeiből gyűjteményes összeállítással köszönthesse az idei Filinapot. A megkopott VHS videószalagok felvételgyűjteményét óriási lelkesedéssel figyelték a régi zenekari- és kórustagjaink. A helyi videóbevágásokat és a tulajdonképpeni adást Tókos Attila hozta össze, a beköszöntő videókat pedig Katona Szabolcs készítette. Nagyon szépen köszönjük mindannyiuknak az ajándékot!


A Filharmónia születésnapjai minden évben alkalmat adnak arra, hogy a településen, és ennek legkedvesebb épületében, a Gábor Áron Műv. Házban munkálatokat végezzünk. A Fili38 a "hétfa" díszfasor (Képek) ültetése mellett az épületen lévő zsalugáterek leszerelését, újrafestését, majd újraállítását hozta magával. (Elekes István, Tankó Ervin, Márton Margit munkájáról képek itt.) Szintén erre az alkalomra újítottuk fel az épületen lévő virágládákat Mihály Attila kertész segítségével. (Nézd meg!)


A Filharmónia Napok zenei estélyeinek egyik meghívottja a székelyudvarhelyi Vox Gimiensis diákkórusa lett volna. András Gellért egy vírus-kórusvideóval köszöntötte a Filit, ezt a felvételt nézd meg itt.


Volt koncertmesterünk, Csíki Miklós is írt egy visszaemlékezést az általa megélt zenei ünnepeinkről. Érdemes elolvasni!


A nosztalgiázós hangulat minket is utolért, csodálatos emlékek kerültek elő a 15 évvel ezelőtti törökországi turnénkról. A hangversenykörúton résztvevők közül többen is fényképeztek, ezeket a felvételeket gyűjtöttük egy csokorba (még rendezetlen!) és csatoltuk a Beder Tibor turnészervezőnk búcsúztatójának végére az előző cikkünkhöz.


Végül, búcsúzóul azok számára, akiknek maradt idejük képernyőnézésre, javasoljuk Száva Enikő riportját 2012-ből, melyet a Fili30 évforduló kapcsán készített.


Az ablakon betűz a nap, tombol a tavasz odakint, pont ma zajlana a pityókatokány-főzőverseny, a lovaglás, csűrkaland vendégeinknek...