Pápajárás - QR kód

Mindkettő június 1-re esett. Ezen a jeles napon közel 100 ezer zarándok ünnepelte Ferenc pápa érkezését Csíksomlyóra. Tiszteletükre még a szakadó eső is elállt. A pápa rendhagyó módon autóval utazott Vásárhelyről Somlyóra, így Szentegyházasfalut is átintegette. Jól esett. Soha ennyi rendőrautó! Somlyóról a szép időben helikopterrel távozott, felszállott a pápa. Videó itt!

A nagy esemény tiszteletére közös hangversenyt tartottunk a Váci Székesegyház Gyermekkórusával. A vasárnap esti koncertünkön Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár is jelen volt, összetartozásunkat méltatta. Fotók itt!

 

A Filinek (és nemcsak) egy új játékot avattunk. Ez a QR kódos rejtvény-séta. A tavaly ilyenkorig mi sem hallottuk ezt a kifejezést, a kecskeméti turnénkon találkoztunk először hasonlóval. Ez egy tájékozódási verseny, amelyben a résztvevők mobiltelefonjai segítségével az útvonalon kihelyezett QR kód matricákról tudják meg a helyszín érdekességét, valamint egy rejtvény soron következő adatait.

 

Ez Kecskeméten a történelmi városközpont főbb épületeit, szabadtéri szobrait, látnivalóit tette sorrendbe a versenyző, tájékozódó, rejtvényfejtő Filisek számára. Itthon ennek egy sajátos, falusi változatát alkottuk meg, Szentegyházasfalu szerény látványosságaiból válogatva. Egy 14 betűs rejtvény számára 11 helyről gyűjtheti a versenyző a betűket, a másfél órás séta Szentegyházasfalu 1 km-es körzetében történik, érintve kultúrházat, iskolát, temetőt.

 

A rejtvényben Szentegyházasfalu középkori latin elnevezése szerepel (hiába kattintasz a Wikipédiára, úgysem találod meg), a nyertes daloskönyv jutalomban részesül, vagy Szentegyháza térképet kap a helyi turisztikai irodától. Ennél fontosabb, hogy remekül szórakozik, érdekes dolgokat tud meg a településünkről, mindemellett jókorát sétál QR kóddal. Jó kóricálást!