TDK IX... és egyebek

Az utóbbi idők legnagyobb szenzációja a kilences Törpe Daloskönyvünk megjelenése.

A daloskönyv-sorozatnak ez a kiadás lett a koronája - szerintünk. A mellékelt előszóban is olvasható, hogy olyan népdalkincs került felszínre, aminek értékére, tartalmasságára mi sem számítottunk.

A Homoród-menti népdalvetélkedők felkészülése folyamán bukkantunk rá a 120 évvel ezelőtt felgyűjtött adattárra, amelyből rendszeresen válogattunk, kötelező dallamokként próbáltuk visszalopni a köztudatba. Az elmúlt 10 év nem telt hiába.

A tavalyi népdalos találkozónkra hasonló anyagokból válogatott Homoród-mente több települése is és ez igazolta elképzelésünket: érdemes az ősi népdalaink újraélesztésével foglalkozni.

Úgy gondoljuk, ez a kiadvány a további népdalvetélkedőink kézikönyve lesz.

Közeleg az idei - XXIII. - Családi Népdalos Találkozónk időpontja (2021. március 6. - szombat).

A kovid nem egy népdalkedvelő vírus, ezért az összejövetelünket versenyzés helyett daloskönyv-bemutatóra váltjuk. Minden Homoród-menti települést várunk teljes díszben, két daloskönyvünket fogjuk Nekik ajánlani: az újonnan megjelent IX. (Bús az én életem) és az újra kiadott III. számút (Szivárvány havasán).

Mindkét könyv dalaiból közösen énekelünk egy-egy órányit, falunk kettőt, beszélgetünk, majd nótaest (nincs színpad, nincs zsűri, nincs kiértékelő).

A meghívót és a részleteket nemsokára kézbesítjük dalostársainknak.

 

Egyebek

Váratlanul értékes adomány érkezett Svájcból. Távoli kórustársunk, Teddy, elköltözött Bernből Genfbe . A költözés során felszabadult rengeteg családi és saját holmijukat elküldték nekünk ide, Erdélybe. Gyermekruhák, sport- és zenei eszközök, valamint játékok közül válogathatott a Gyermekfili. Hálás köszönetünk Svájcig ér!!! A Filinapokon és pünkösdkor nagyon várunk!

 

Zöld zóna vagyunk! Örömünkre megkezdődhet az iskolába járás, lassan megmozdulhat letiltott közösségünk is. Filikoncerteket tervezünk! Március 15-én a hagyományos '48-as műsort szeretnénk előadni közösen a huszárokkal. Sok új kórustag fog bemutatkozni ezen az estélyen, a heti próbákon rendszeresen gyakorolunk velük.

 

A Fili zenekara is nagyon készül egy külön előadásra, kórus nélkül. Húsvét tájékán fogunk hangversenyezni, bemutatván az elkészített zenekari műveket. Az ismert  bevonuló-indulókon kívül a hallgatóság figyelmébe ajánljuk a Kis magyar rapszódiát, a Chopin Gyászindulóját, valamint Brahms V. magyar táncát.

 

10 nap múlva sorozatgyilkosság történik Szentegyházasfaluban, a felső iskola sportpályáján. Az áldozatokról filis gyermekek fognak vidám dalokat énekelni. Kilenc disznó készülődik búcsút venni az árnyékvilágtól.

 

Víg farsangot olvasóinknak!