Gábor Áron - Kultúrház

A Filibeszámoló címe a 200 éve született Gábor Áron emlékműsoráról valamint a szentegyházasfalvi Műv. Ház filimunkálatairól ad hírt.

 

1. Emlékműsor Berecken

Nem kellett sokat győzködjenek a bereckiek, hogy a Gyermekfili és a Huszárcsapat közös ünnepi hangversenyével Gábor Áron emléke előtt tisztelegjünk Berecken. Koncertünk a Berecki Műv. Ház színpadán november 23-án, vasárnap a déli órákban kezdődik. Műsorunk  - hasonlatosan az októberi előadásunkhoz - '48-as dalokat, Petőfi-nótákat és I. világháborús énekeket tartalmaz. Előtte szentmise, a templomtól a menetet huszáraink zászlós felvonulása vezeti. A koncert után nagy közös étkezés, sétafika, majd 4 óra körül hazafelé vesszük az irányt. Szentegyházasfaluból reggel negyed 8-kor indulunk három autóbusszal (1 Bánya, 2 Nagyfalu), utunk közben számítunk megállni Eresztevényen. Itt Gábor Áron-kopjafát állított a Fili nyáron, most a huszáraink emlékkopjáját "segítünk" avatni. Mindkettőt Balázs Antal nyugalmazott tanító, Filibarátunk faragta. Két tízórai, egy tarisznya jókedv legyen kéznél. Székelyruhák vállfán, a hétfői leckék otthon a táskákban ELKÉSZÍTVE.

 

2. Filimunkálatok

Átépül a nagyfalusi kultúrház (Gábor áron Műv. Ház) hátsó traktusa. A színpad mögötti pótépületben levő három öltöző helyett tálaló konyha készül. A felújítási- és átalakítási munkálatokat a Gyermekfilharmónia svájci támogatásokból finanszírozza, a terveket Simó József építész készítette. November 8-án a fatároló pincék átalakításával kezdtük a munkát, a Mártonffi Iskola VI. és VII. osztályos tanulók segítségével. Óriási közmunka folyt, ami a következő héten is folytatódott, míg a pincék elérték a kellő belmagasságot. A kihordott földet a Polgármesteri Hivatal járműveivel szállítottuk. A közmunkába később felnőtt férfiak is bekapcsolódtak: Hüpürcsösök, Filis szülők, huszárok. Jelen pillanatban Gothárd Zoltán vállalkozó folytatja az átépítést. Versenyfutás az idővel, - jövő héten fagy lesz, addig a kültéri betonozások, vízelvezetések munkáit le kell zárjuk. Ezzel egyidőben a tönkrement kanálisrendszert is sikerült felújítani a Mártonffi Iskolával közösen.

 

Képtár! A munkálatok előrehaladtával frissítjük képtárunkat.