Mozizunk

A közös filmvetítés, közös moziélmény újra hódít. Szentegyházán is. A Nárcisz-réti, szabadtéri vetítések sikerén felbuzdulva, idén a Művelődési Ház lehetőségeit használtuk ki négy ízben is.


Kétszer Filimozira hívtuk a művészfilmek kedvelőit, elsősorban a filis gyermekeket. Másfél hónappal ezelőtt a Zeffirelli Rómeó és Júlia angol -, majd három hete A leány gyöngy fülbevalóval című angol-holland művészfilm megtekintésére gyűltünk össze a nagyteremben. Saját gépünkkel, saját örömünkre.


Adódtak ennél nagyobb ívű megmozdulások is. Széles körben meghirdették a Semmelweis Ignác életéről forgatott film bemutatóját, amelyre egy hónappal ezelőtt teltházas vetítést tartott a Vándormozi. Nagy sikere volt a remek magyar történelmi orvos-filmnek. Sokáig beszéltek róla.


Vasárnap este a Most vagy soha! szintén magyar történelmi kalandfilm bemutatójára került sor. A '48-as forradalom kitörésének első 24 óráját dokumentáló film szintén teltházat vonzott, noha megjelenését rengeteg túlfűtött kritika előzte meg. Ez a film nem volt korhatáros, így igazi családi mozinak lettünk részesei, sok-sok ifjúval, gyermekkel. A filisek roppant élvezték a vetítést, utólag szívesen meséltek az élményeikről. Minket, felnőtteket is megérintett egynéhány katartikus jelenet: a nyomda, a Múzeum, a gyermekek forradalma záróképe.

Ritkán adatik meg, hogy a bemutatót közönségtalálkozó kövesse. A vetítést követően a film rendezői stábja és két kimagasló színésze is vendégünk volt, beszélgetéseink folyamán sok titkot tudtunk meg a film forgatásának körülményeiről, forgatókönyvi elképzelésekről.

Köszönjük a bizalmat, jöjjenek máskor is!

KÉPTÁR!