Hadjárat – Filis szemmel

Hadjáratunk menetrend szerint ismét végigjárta-táncolta- verbuválta-énekelte az október eleji napokat. 56 szekér és 70 lovas huszár jelezte, hogy nem veszítette erejét a nyolc évvel ezelőtt teremtett Őszi Hadjárat-hagyományunk.

 

És hogy Istennek is tetszik az őszi verbuválás férfiünnepe onnan tudjuk, hogy a fagyos, havas telecskéből az ünnepi hétvégére remek idővel ajándékozott meg a Fennvaló.

 

A szekerező vendégsereget az új útvonal kalandjai, változatossága is lenyűgözte. A Katonák dombján megpihenő hadtest számára Szentegyházasfalu és a mögötte magasló Hargita látványa valóban ritka különlegesség volt.

 

A Kápolnásfalu főterén összesereglő nagy tömegnek forradalmi nemzetgyűlés jellege volt.

 

Megragadó élményeink sorába beletartozik Mihály Jóska huszárkapitány ízes verbuváló beszéde, Csikány Tamás tréfás huszáradomái, Vesztergám Miklós felejthetetlen tárogatóművészete. Őt a kápolnási sziklák tetejéről hallgatva is megcsodáltuk, megtapsoltuk.

 

És akkor ne is beszéljünk a kápolnási konyháról? Nemcsak ízes, gazdag és bőséges étel várt minket, hanem a kápolnási férfiak-asszonyok gyors tálalása is elbűvölt.

 

A szombati vonulásról még annyit: nem volt hősi halott, sem sebesült, „gyengélkedőbe” is kevesebben kerültek, mint általában…

 

Noha az Őszi Hadjáratok fénypontja a szombati lovas-szekeres verbuválás, említésre méltó kiállítást nyithattunk az előző napon Demeter László Turul madaras képgyűjteményéből. Létszám rekordot döntött a péntek esti Fili-Huszár hangverseny: 201 előadónk a dunaalmási ajándék-pódiumrendszeren énekelt.

 

Népes közönségünk között Németh Zsolt államtitkár, Nagy István nagykövet, svájci és osztrák főméltóságok is helyet foglaltak.

 

Balázs Anti ajándéka mellett a szarvasi meglepetés lenyűgöző: kétkerékre szerelt világháborús mozgókonyhát adományoztak településünknek.

 

Ugron András és Mihály József turulmadaras vitézi érdemrenddel tüntette ki a huszárbálon a hadjáratban résztvevő hősöket.

 

A szép idő sok népet kicsalt a vasárnapi szelterszi főzőversenyre is. A kitálalt ételek fogyasztásakor értelmét vesztette a jegyrendszer. Szabadtéri étkeztetésünk elképzelt szabályaink érvénytelenek: egy óriási, sokszínű baráti társaság lakmározott közösen.

 

Előtte azonban október hatodikát emlegettük a templomtéren, a Minta Ifjúsági Egyesület pedig délután a szabadtéri színpadon élethűen megjelenítette a 164 évvel ezelőtti tragédiát.

 

A szürkületben Vesztergám Miklós és Gábos József rögtönzött koncertjének hangjaira bontottunk sátrat.

 

A hétfő reggeli búcsúzkodásnál már látszott az arcokon, hogy alig várják a jövő októbert, a IX. Őszi Hadjáratot Szentegyházán.

 

Mi rögtön el is kezdtük: már aznap töltött káposztás nótaest, túrós puliszka, aztán a tábori konyha avatója két nap múlva Katona Csabánál.

 

Itt végre elénekelhettük a hadjáratról kimaradt dalok legszebbjeit.

 

Közreműködtek huszárlányok, tárogatóművészek, főszakácsok és egy kövér kos Tankó Jóskától.

HSék


fotók: Csíki Gergely, Tamás Réka, Tókos Attila