"Végigmentem egy asszonnak az udvarán, Bétekinték véletlenül az ablakán..."

Idén, 2024. március 2-án szervezzük a hagyományos Homoródmenti Népdalvetélkedőnket. Első ízben 1999 tavaszán került sor a népdalos találkozónkra, azóta "családiasodott", Törpe Daloskönyvek sorozata jelent meg az előadott dalokból.

A verseny lefolyása hasonlatos lesz az eddigiekhez.

A vetélkedőnk díjazottjai a Székelyföldi népdalos megmérettetésre jelentkezhetnek, valamint értékes jutalomban részesíti Őket a Gyermekfilharmónia.

Találkozónk végén minden résztvevő emléklapot és fénykép-hanganyaggal CD lemezt kap kézhez.

 

PROGRAM:

• 8:30 - 9 óra - a résztvevők bejelentkezése, bemutatkozás, sorshúzás (sorrend megállapítására)

• 9 - 13 óra - homoródmenti falvak dalosainak megmérettetése

• 13 - 14 óra - más vidékről érkezettek bemutatkozása

• 14 - 15 óra - közös ebéd, ezalatt a bírálóbizottság dönt

• 15 óra - eredményhirdetés, díjátadás, kiértékelés

• 16 - 22 óra - közös éneklés, beszélgetés

 

VERSENYSZABÁLYZAT:

 

1. Vetélkedőinken a települések énekesei CSALÁD-ként kell megjelenjenek! Kérjük az irányítókat, lehetőségük szerint minden korosztályt képviseltessenek a berendezett színpadon, még ha külön előadóként nem szerepeltetik is őket!

 

2. Helységenként a családokból 4 x 2 dalos jelentkezhet, minden korosztályban (kisgyermek 7-12 év, ifjú 12-25 év, felnőtt 25-60, idős 60-100 év). A fellépők számán a helyi adottságok szerint változtathatnak a vezetők.

 

3. A faluközösség (család) teljes fellépési ideje legtöbb 25 perc lehet.

 

4. A népdalénekesek versenylapot készítenek, a felsorolt dalokból egyet maga választ, egyet pedig a bírálóbizottság kérésére dalol el a versenyző. A versenylapokon a gyermekek és ifjak 10-10 éneket, a felnőttek 6, valamint az öregek 5 népdalcímet soroljanak fel, lehetőleg településük régi dalaiból.

 

5. A települések énekeseinek fellépési sorrendjét sorshúzással döntjük el.

 

6. A benevezett településről jelentkező énekesek közösen ülnek be a színpadra, onnan vezetőjük által meghatározott sorrendben állnak fel énekelni. A versenyzők fellépései közötti szüneteket csoportos énekekkel tölthetik ki.

 

Kérjük megerősíteni a részvételi szándékot az alább feltüntetett telefonszámok valamelyikén február 26-ig:

 

Gyermekfilharmónia, Haáz Sándor - 0744 763 513, Szabó Enikő 0740 342 167

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

7. A vezetők hozzák magukkal a névsort.

 

A zsűri külön pontozza és díjazza a hiteles családi összképet (férfi, nő, gyerekek- minden korosztályból) és az eredeti helyi népviseletet.

 

DÍJAZÁS:

- A bírálóbizottság korosztályonként állapítja meg a díjakat.

- Az elbírálásnál figyelembe vesszük az előadott népdalok eredetiségét, hiteles előadásmódját, a népviseletet, hajviseletet.

- A vetélkedőn elhangzott énekeket rögzítjük, az előadásról fényképek készülnek. A hang- és képfelvételekből a kiértékelés után minden csoportot részesítünk. (CD)

- A csoportoknak ételt, italt,- bőséges ebédet biztosítunk.